KRAJANI LUCIJE TEŽKO GLEDAJO POSEKANA DREVESA: "Izjava 'Saj bomo posadili nova' je cinična in lena"

Piran

Že spomladi, ob začetku gradnje novega zdravstvenega doma v Luciji, so nas tamkajšnji prebivalci opozorili na drevesa, ki so jih ob tem posekali. Prva faza gradbenih del naj bi se zaključila letos jeseni, a krajani še vedno s težavo opazujejo, kako padajo več desetletij stara drevesa. V pismu, ki so nam ga poslali v uredništvo, se sprašujejo, ali jih vendarle ne bi bilo mogoče ohraniti. Kot menijo, bi lahko projektanti upoštevali obstoječe rastline že pri načrtovanju projektov, ne pa, da je rastje na koncu na milost in nemilost prepuščeno gradbincem.

"V Luciji še vedno upamo, da bi rešili vsaj ta drevesa, ki so še ostala," pravijo nekateri krajani. Predvsem si tega želijo zaradi sence, ki jo ta drevesa dajejo na parkirišče pred zdravstvenim domom. "Nepotrebna posekava je seveda sama po sebi zelo moteča, ko vemo, koliko časa potrebuje eno drevo, da zraste do velikosti, da naredi senco in naš kraj obogati s svojo lepoto in splošno koristnostjo," opozarjajo v pismu, ki so ga naslovili na naše uredništvo.

Hkrati so opozorili, da je težava sistemske narave, ki se začne pri načrtovanju projektov. "Žalostno, da projektanti ali arhitekti očitno obstoječega stanja (kot so rastline na terenu), sploh ne vključujejo v projektiranje in ravnanje z rastlinami prepuščajo kar gradbincem," opisujejo in dodajajo, da je ponavadi tako, da se parcele "počistijo" vsega, kar tam raste, in se po končani gradnji začne z novo razporeditvijo rastlin.

"Na senco na novo posajenih dreves bi morali čakati 15 do 20 let"

Tako je tudi v tem primeru, saj so nam spomladi na piranski občini pojasnili, da bodo vsa posekana drevesa v še večjem številu nadomestili z novimi. Krajani pa se sprašujejo, zakaj ne bi obstoječih rastlin, predvsem dreves in večjih grmovnic, vključili v projekt, ko ta še nastaja. Kot dober primer prakse navajajo stoletni hrast v središču Portoroža, za katerega so ukinili dve parkirni mesti, da lahko še naprej raste.

Po njihovem mnenju pa je pomembna tudi senca, na katero bi v primeru zasaditve novih dreves, morali čakati vsaj 15 do 20 let, zato je izjava občine, da bodo tako ali tako zasadili nova drevesa, za krajane "cinična in lena."

"Drevesa izboljšujejo kvaliteto zraka v mestih, poleti znižujejo temperaturo in s tem preprečujejo učinek mestnega toplotnega otoka, s tem tudi toplotno izčrpanost in toplotni udar pri ljudeh, filtrirajo in čistijo vodo, ohranjajo podzemno vodo, absorbirajo vodo pri poplavah, odlično vplivajo na splošno počutje človeka in znastveno dokazano znižujejo pojav kriminala , dvigujejo cene nepremičnin od 3,5 do 10 odstotkov, potrošniki pa so pripravljeni zapraviti več denarja na lokacijah, kjer rastejo drevesa, prav tako znižujejo porabo klimatskih naprav in povečujejo biološko raznovrsnost (gnezdenje ptic) v mestih," so med razlogi v prid ohranjanju dreves v pismu zapisali krajani.

Končno število odstranjenih dreves bo manjše od načrtovanega

Na piranski občini so nam danes pojasnili, da je bilo v prvi fazi gradnje zdravstvenega doma in parkirišča odstranjenih deset borovcev, v območje parka pa so bili uspešno presajeni trije mandlji. "Velja dodati, da je bilo med odstranjenimi drevesi nekaj dotrajanih in bolnih. Končno število odstranjenih dreves bo manjše kot je bilo predvideno po projektu," so navedli.

"Je pa dejstvo, da vsak projekt prinaša pozitivne in negativne vplive na okolje. V danem primeru smo prepričani, da je število negativnih vplivov precej manjše od pozitivnih," še pravijo na občini. Na naše vprašanje o tem, ali bi lahko obstoječa drevesa v prihodnje vključili v načrtovanje projektov, pa odgovarjajo: "Obstoječa drevesa si v vseh primerih želimo vsi ohraniti v čim večjem številu. Tovrstni filozofiji sledi tudi Občina Piran. O tem ni dvoma, kot ni dvoma, da je treba vsa nujno posekana drevesa nadomesti z novimi v še večjem številu."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Atari |  18 .09. 2019 ob  20: 20
Nihče ni proti izgradnji zdravstvenega dvoma. Nikjer ni bil niti en komentar, ki bi govoril v prid temu. Tudi med ljudmi ne boste srečali nikogar, ki bi temu nasprotoval. V najslabšem primeru, bi si nekdo želel več transparentnosti pri financiranju. V članku lepo piše, da se gre za bolj inkluzivno načrtovanje projektov, pri katerih bi se ohranilo čim večje število dreves.
nistenormalni |  18 .09. 2019 ob  17: 54
-3
darko:

mogoče malenkost več kot 40 let nazaj, so bile na mestu kjer sedaj stoji ZD, soline. Ko je bil snovan načrt za začasni ZD (cca 40 let nazaj) niso predvideli temeljev za večnadstropno stavbo in tako je ostalo do danes. Dvomim, da bi občina vložila še par miljonov v izdelavo primernih temeljev, kaj šele podzemno garažo, kot pravijo razni občinski 'poznavalci'.
Darko |  18 .09. 2019 ob  14: 33
je že vredu
ampak zgradba bi lahko bila dvo ali tri nadstropna
nistenormalni |  18 .09. 2019 ob  08: 53
Ker komentirate ljudje, ki ste ta drevesa gledali rasti (samo) 40 let, vas mogoče malo razumem. Dejstvo je, da ste poleg dreves gledali tudi kako začasni ZD propada 40 let, pa se ni nihče oglasil ne na tem, ne na drugih portalih in potarnal kako je žalostno, da imamo v Luciji tako bedo od doma - ravno nasprotno, ste večinoma proti izgradnji novega, več kot potrebnega, zdravstvenega doma. Drevesa bodo posajena in če jih lucijski huligani (beri najstniki, katere ne znate ne umiriti, ne usmerjati skozi življenje) ne bodo hitro uničili, bodo zrastla in bodo čez 40 let enako veličastna kot ta, ki se sedaj sekajo.
Vam vse privoščim, da boste kdaj zboleli in šli na pregled v ambulanto, ki bo po funkcionalosti enaka povojni bolnišnici Franja, kjer vas bo zeblo, kjer bo poleg vas v čakalnici kapljala deževnica čez strop.
Ampak boste imeli drevesa okoli sebe.
In Đenio.... kaj ima on tukaj veze, mi tudi ni jasno. Odlok o novem ZD je sprejela prejšnja piranska garnitura in podpisala pogodbe. Ker ste tako bistri, bi verjetno potem še bolj noreli, ko bi morala občina plačati pogodbene kazni, ki naj bi bile precej višje od vrednosti celega projekta.

nistenormalni
Atari |  17 .09. 2019 ob  20: 22
Takega razmišljanja rabimo več - s perifernim vidom. Upam, da tole tudi kak arhitekt ali projektant prebere - tudi če dela za občino.
vseved |  17 .09. 2019 ob  18: 48
-1
Očitno ne rabijo novega zdravstvenega doma ampak park. Če bi bil župan pameten bi jim z veseljem ustregel in posadil sto bukev.
Tiramola  |  17 .09. 2019 ob  17: 36
Genio. Želimo, dva krat več dreves kot ste načrtovali.
Objekt ZD Lucija ni ravno med najlepšimi.
Bo pa nov.
Drevesa ga bodo zaščitila, da ga ne odnese burja.
A lahko bi dodali še novega direktorja ta je že tam celo večnost.
O a ni to tvoj tast, tast, tast...
Prosimo za več dreves. Lp

bubobubo |  17 .09. 2019 ob  13: 15
ob vsakih takih delih se ne gleda na to, da bi ohranili drevesa in ostalo zelenje, ki je tam že leta in leta, edino kar znamo je sekanje, žaganje in uničevanje zelenih površin, da lahko potem vse zabetoniramo, projektante en klinc briga, če bo vse zeleno počiščeno, z izgovorom, da bodo nadomestili drevesa z novimi....veš da, povsod ista zgodba
Tine |  17 .09. 2019 ob  13: 06
-6
V Kopru so tudi posekali cipreso, da ni zakrivala monitorja, pa nikome ništa. Na marjetici so rekli, da bodo zasadili novo. Same laži. Sramota za Bržana in Koper.