Čorbe, čevapčiči, baklava … Se vam že cedijo sline? S tradicionalnimi bosanskimi jedmi boste svoje brbončice lahko kmalu zadovoljili tudi v Kopru. Odpira se namreč nova bosanska restavracija.
NOVA BOSANSKA RESTAVRACIJA KMALU V KOPRU: Zakaj tako obožujemo tovrstno kuhinjo
Koper
Jedi bosanske kuhinje so podobne jedem turške, grške in drugih mediteranskih kuhinj, zaradi večletne Avstro-Ogrske vladavine pa se v bosanski kuhinji začutijo tudi vplivi centralne Evrope.
V Bosni in Hercegovini uživajo v pripravljanju hrane. Jedi pripravljajo počasi, obroki so obilni, najpogosteje sestavljeni iz mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave, manjkati pa ne sme niti sladica. Uporabljajo predvsem piščančje in goveje meso ali jagnjetino. Izredno priljubljeno in značilno pa je pripravljanje jedi izpod peke.
V bosanski kuhinji se uporabljajo različne začimbe, a običajno v majhnih količinah. Jedi so povečini blage, pripravljene z malo vode, tako da lahko občutimo naravne sokove. Tipične sestavine so paradižnik, krompir, čebula, paprika, kumare, gobe, zelje, špinača in grah. Med začimbami so najbolj priljubljene rdeča mleta paprika, poper, peteršilj, zelena in lovorovi listi. Kot dodatek jedem pogosto uporabijo mleko, kajmak in smetano, sladicam pa dodajajo cimet in klinčke.
Recept za džuveč
Okuse bosanske kuhinje si lahko pripravite tudi sami v domači kuhinji. Vas zanima, kako pripraviti džuveč? 20 dag riža skuhamo v slani vodi, medtem v drugi posodi na olju prepražimo eno srednje veliko čebulo in česen, solimo in popramo. Ko čebula porumeni, ji dodamo eno na drobno narezano korenje. Prilijemo malo vode in dušimo 15 minut. Nato dodamo na majhne koščke narezano rdečo papriko, manjši malancan in mlado bučko. Ponovno dušimo, po 15 minutah pa dodamo še 300 ml pelatov in govejo kocko. Omako še malo pokuhamo in ji dodamo odcejen riž. Pokuhamo ravno toliko, da se riž spoji z omako in postrežemo kot prilogo k mesu ali samostojno jed.
Komentiraj
Verjetno je šla sezona mimo, izkupiček petične restavracije je bil na nivoju slabega fast fooda in zdej "plan B".. ampak mislim, da tudi sam ve, da ne bo neč iz tega. Dok ima čas naj konvertira vse skupaj v picerijo, to je mogoče edina opcija da preživi..
zdaj pa nazaj h koreninam... in bomo imeli peticne cevapcice....''
nevem koliko casa je ta komentar obstal samo danes vidim da so ga brisali torej sem imel prav.....
zdaj pa je neka marketinska telovadba da bi drzali ''saspens''... in bomo videli se eno par votlih objav kako se dogaja nekaj cudovitega... na koncu bo pa prislo ven da saraj se vraca h koreninam....
sicer so imeli tudi rpej v peticni restavraciji zanic bosansko hrano...nevem v cem bi naj bila zdaj razlika... mogoce le to da ne bo vec nobene druge izbire razen cevapcicev pljeske in baklave...
cool... ne vem koliko dolgo bo to trajalo.... jaz zagotovo nebom podaljseval agonije z obiski....
bil na Švedskem, Danski in Norveški. Meso je v trgovinah zelo drago, ker imajo monopol (ni lidla, hoferja, špara,...)in zato večinoma jedo ribe. Italijansko hrano konzumira cel svet in vsekakor se najde tudi takšna hrana v Skandinaviji.
Prijatelj je bil letos pri meni in je reku, da več ali manj jedo ribe. Ribe jedo surove in tudi za zajtrk. Si kdaj slišal za Gravlax? Ti veš od kod prihaja navečji proizvajalec bakalaja? Sigurno ne.
Kaj imajo kebabi veze o njihovi kulinariki? Kaj zdaj, če nekdo konzumira kebab je samo kebab? Hahaha
Ker je v Kölnu vsakih 100 metrov en kebab to pomeni, da nemci jedo zgolj kebab in, da je to njihova tradicionalna kulinarika? Hahaha
Vsekakor jedo tudi meso.
Zakaj so vsi fast food dobro obiskovani in zakaj ko grem mimo McDonalds vidim celo Europo na kupu? Zakaj je kitajska v Kopru bolj obiskovana kot bilo katera druga restavracija? Zakaj so na obali cene za isto jed precej dražje kot v Lj ali MB? Zakaj je pica pri nas 9-12€ drugod pa 7-8? Sej so sestavine iste. Ne ti o sramoti, ker si jo delamo na obali že dolgo caša!