HUD POŽAR UNIČEVAL V MARINI MEDULIN: Njihove simbole spominov, dogodivščin in sanj je pogoltnil ogenj (VIDEO)

Kronika

Težki prizori na jugu hrvaške Istre. V marini Medulin se je namreč zgodaj zjutraj razplamtel hud požar, ki je zajel okoli 20 plovil, med njimi je bilo tudi nekaj luksuznih jaht, nastala je velika materialna škoda.

Zgodaj popoldne je bilo že razmeroma mirno, na kraju je bilo še nekaj gasilcev, je pa bila slika v zgodnjih jutranjih urah v marini v Medulinu povsem drugačna.

Edvin Matko Juršić, namestnik načelnika Javne gasilske enote Pulj je povedal, da so ob 3.54 prejeli prijavo o požaru v marini: "Na teren smo šli s štirimi vozili in devetimi gasilci, na kraju pa smo ugotovili, da se je požar že razširil in da je zajel okoli 20 plovil."

Najprej so umaknili tista plovila, ki jih ognenj še ni zajel in takoj začeli z gašenjem.

"Okoli 6. ure smo požar lokalizirali, nam pa je težave povzročal severovzhodnik, ki je nosil plovila v smeri druge marine," je dejal Matko Juršić.

Okoli 7. ure zjutraj je bil požar pod nadzorom. Zgorelo je približno 22 plovil, več jih je potonilo, škoda pa je po oceni gasilcev zagotovo velika, saj gre po besedah Matko Juršića za plovila, večja od osmih metrov.

"Bili sta dve veliki jadrnici, nekaj manjših in ena jahta, ki je zgorela v celoti," je povedala Jelina, soproga enega izmed lastnikov plovil in dodala, da je imel njen mož tam plovilo in ko je prišel na kraj, je bilo že preveč dima: "Svojega plovila ni mogel takoj odmakniti, je pa pomagal ostalim odmakniti njihova plovila. Mislim, da okrog šest, sedem. Na koncu mu je uspelo rešiti tudi naše plovilo, čeprav je že zagorelo."

Da je v Medulinu prišlo do žalostnega dogodka, so sporočili tudi iz občine Medulin. Na kraju je bil zgodaj zjutraj tudi župan, takoj pa je reagirala tudi puljska luška uprava.

"Škoda, ki jo je povzročil požar, je ogromna in je tako materialna kot čustvena. Ne moremo mimo dejstva, da nekatere od požganih ladij niso bile le materialno vredne, ampak tudi dragocene za lastnike. Njihovi simboli spominov, dogodivščin in sanj. Kljub temu imamo srečo, da ni bil nihče poškodovan," so sporočili iz občine Medulin.

O nostalgiji in žalosti, ki je danes prisotna v mestu, tudi mimoidoči: "Tega se več ne da povrniti. Zelo mi je žal, kot da bi se zgodilo meni ... Sem brez besed."

Vzrok požara za zdaj še ni znan, bo pa ta predmet preiskave istrskih policistov.

Več o požaru v marini Medulin si lahko ogledate v spodnjem videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  16 .05. 2024 ob  12: 05
-1
MARINE ?

Ob zelo veliki današnji škodi tako na plovilih, morju in okolju, je potrebno povedati, da se je vse skupaj pripetilo zelo hitro, pa še močan veter je bil, tako, da je zgorel del plovil. Sreča pa je, da se ni razširilo še na druga plovila, ki so bila tudi v marini. Povedali so, da so bila plovila privezana na pontonskem pomolu in je bilo zaradi tega otežkočeno gašenje s kopnega. Zato naj bi bilo edino uspešno gašenje iz morske strani, s posebej opremljenimi barkami za gašenje.
Ker imamo tudi mi na obali veliko plovil, pa tudi marin, bi bilo veliko vprašanje, kako bi se znašli pri nas, saj tudi posebnih plovil za gašenje iz morja še ne premoremo. Kljub temu, da se iz pomorske šole, pomorske fakultete in tudi gospodarstva, takšno rešitev že večkrat predlagali, še vedno ni prišlo do nakupa ali izdelave ter predelave takšnega specializiranega plovila. Upam, da ne bo ob zakasnjeni nabavi že prepozno, obenem pa bi lahko pregledali vse komunalne priveze ter marine na Obali, kako je s protipožarnim varovanjem ter izvajanjem protipožarnih in varnostnih načrtov. Kako je za to poskrbljeno v Izolskem akvatoriju, saj je ob dogradnji novih pontonskih pomolov, gneča že kar velika, če že ne prevelika na tako majhnem prostoru. Samo upati je, da so prostorski načrtovalci in odločevalci oziroma lastniki marin na Obali imeli v mislih tudi varnost plovil, njihovih lastnikov ter držabljanov in ne samo lov za dobičkom...