ODSLEJ VIKEND OB PETKIH IN SOBOTAH: Delovni teden za državne uslužbence pa bo za štiri ure krajši

Svet

V iranskem parlamentu so danes izglasovali spremembo 40-urnega delovnega tedna za državne uslužbence. Odslej bo njihov delovni teden za štiri ure krajši, vikend pa ob petkih in sobotah namesto dosedanje ureditve, ko so imeli prosto polovico četrtkovega dne, edini v celoti prost dan pa je bil petek, muslimanski dan molitve in počitka.

Preden stopi v veljavo, mora spremembo delavske zakonodaje za državne uslužbence potrditi še najvišje zakonodajno telo v državi, svet varuhov.

O novi zakonodajni ureditvi so potekale vroče razprave v parlamentu, je poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzela francoska tiskovna agencije AFP.

Podprlo jo je 136 članov parlamenta, medtem ko je proti glasovalo 66 članov, trije pa so bili vzdržani.

V razpravi so tehtali tudi med možnostjo, da sta prosta četrtek in petek, toda s tem bi po opozorilih ekonomistov tvegali še večjo izolacijo države, saj bi bil Iran v tem primeru iz mednarodnega poslovanja izključen kar tri dni v tednu.

Na drugi strani so nekateri verski voditelji zagovornike novega zakona obtoževali, da se s prostima petkom in soboto zgledujejo po judovsko-krščanski tradiciji zahodnega sveta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija