NE LE V KOPRU, INŠPEKTORJI 'NA DELU' TUDI V IZOLI: V Merkurju ob njihovem prihodu na vratih ni bilo varnostnika

Slovenija

Inšpektorji po besedah vodje sektorja za finančni nadzor na Fursu Marjana Mačka ugotavljajo pozitivne učinke poostrenih nadzorov nad izvajanjem ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije, saj se delež nepravilnosti zmanjšuje. So pa med drugim v preteklih tednih izdali več odločb o prepovedi opravljanja dejavnosti na sejemskih stojnicah.

Od 15. novembra do 9. decembra so inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) na terenu opravili 3773 nadzorov, kar po Mačkovih pojasnilih pomeni 157 nadzorov na dan.

V 530 nadzorih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh, so ugotovili 561 nepravilnosti. Kot je ob tem pojasnil Maček, so jih v nekaterih nadzorih namreč odkrili več. Največ, 471, je bilo ugotovljenih na področju izpolnjevanja PCT-pogojev, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju pogojev opravljanja dejavnosti gostinstva in pet na področju razkužil.

Za ugotovljene nepravilnosti na področju izpolnjevanja pogojev PCT so inšpektorji izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 32.000 evrov. Izrekli so 550 opozoril, in sicer v primerih, ko je bil nadzor pri teh zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj.

So pa, kot je povzel Maček, v tem obdobju inšpektorji izrekli eno ustno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih, zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah.

V celem letu so Fursovi inšpektorju izvedli več kot 7700 tovrstnih nadzorov in izrekli kazni v skupni višini 132.600 evrov, je še dejal.

"Ugotavljamo pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. V tednu od 6. do 9. decembra je delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, znašal 12 odstotkov, medtem ko ta odstotek povprečno od začetka leta do 9. decembra znaša 20,5 odstotka," je še izpostavil Maček.

Nadzore poostreno izvaja tudi tržni inšpektorat, od 6. do 12. decembra so jih po besedah v.d. glavne tržne inšpektorice Martine Gašperlin izvedli okoli 650.

Zaradi kršitev v gostinstvu so tržni inšpektorji izdali dve ustni odločbi, s katerima se je takoj prepovedalo opravljanje gostinske dejavnosti. Inšpektorji so denimo zaprli hišice na Titovem trgu v Kopru. Obenem je bila izrečena ena začasna prepoved tudi pri opravljanju trgovinske dejavnosti, ker niso preverjali pogoja PCT pri uporabnikih storitev. V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, so inšpektorji izdali tudi dva plačilna naloga, ker se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah, je dejala.

"Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT, tako s strani uporabnikov storitev kot tudi ponudnikov blaga in storitev; zato ne želimo delati zgolj na statistiki, ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata," je ob tem poudarila Gašperlinova.

Čez vikend so nadzorniki opravili 138 nadzorov, od tega 17 v gostinskih obratih. V enem primeru pa je inšpektor ugotovil posamezne pomanjkljivosti, ki so se odpravile že tekom samega nadzora, in sicer v družbi Merkur Izola.

Kot so pojasnili v družbi Merkur, je inšpektor pri nadzoru izvajanja pogoja PCT v njihovem izolskem trgovskem centru zaznal, da na vratih ob vhodu v trgovino ni bilo varnostnika, zaradi česar jim je izdal ustno odločbo, da se začasno prepove opravljanje dejavnosti. Zaznana pomanjkljivost pa je bila, kot so poudarili v Merkurju, takoj odpravljena že med tekom samega varnostnega nadzora, kar je inšpektor zapisal tudi na zapisnik. Trgovski center tako normalno obratuje, so zatrdili.

V dveh gostinskih obratih na območju Maribora, ki sta poslovala preko dovoljenega obratovalnega časa, šlo je za zasebne zabave, sta bili izdani ustni odločbi o prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti.

Sicer so bile po besedah Gašperlinove ugotovljene le manjše nepravilnosti, katere so bile nemudoma odpravljene, zato so bila izrečena le opozorila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Alozi |  14 .12. 2021 ob  17: 03
@manemebasat ... Ma ne me basat!!! Pa na vesoljce ste še pozabil....
pinkopalinko |  14 .12. 2021 ob  10: 42
danes človek še scat ne more več v miru. Te takoj inšpektorji zapišejo, da med delom opravljaš osnovne biološke potrebe.
td |  13 .12. 2021 ob  18: 28
-1
@manemebasat, si morda slučajno kdaj pomislil, da si morda ti problem?
manemebasat |  13 .12. 2021 ob  17: 38
-7
Prekleti gnusi kriminalski, vsi boste najebali, zdravniki, politiki, medicinske sestre, novinarji, policaji, vsi, ki ste se podredili temu genocidnemu planu. Resnica ze prihaja na dan. PCR test ni narejen za odkrivanje virusa, to je rekel ze izumitelj Karl Mullis, Novebelovec, ki so ga ubili dva meseca preden je zacela pLandemija. Uporabili so ga za ustvarit paniko in prisilit rajo k cepljenju. Bolnisnice so polne cepljenih ljudi, mrtvasnice pa se bolj. Infarkti in srcne kapi so sle gor za 500% po celem svetu. Ko pa bodo zaceli z mikrovalovnim bombardiranjem 3G, 4G in 5G, GAME OVER.