"NAJPREJ ZAPRETI, POTEM SE BOMO SPRAŠEVALI, ALI JE BILO PRAV": Koprski gostinci napovedali odškodninsko tožbo (FOTO, VIDEO)

Koper

Če se je še pred dnevi na Titovem trgu v Kopru dalo dobiti kuhano vino, sta se v petek iz Ljubljane pripeljali inšpektorici z navodilom, da morata obrate štirih združenih gostincev zapreti. Na koprskem Zavodu za mladino, kulturo in turizem se z odločitvijo vlade, da ne bo dovolila izjem, strinjajo. A kot poudarjajo, gre v Kopru za gostince, ki imajo skozi vse leto v Kopru odprte svoje gostinske obrate. Čeprav tako zavod kot gostinci na obrazložitev inšpekcije še čakajo, so slednji že pridobili pravno mnenje in napovedujejo odškodninsko tožbo.

Zaprti koprski gostinci

"Gostinci smo že podali svoje mnenje in čakamo odgovor s strani inšpektorata, ki ga še nismo dobili. Obratovali smo legitimno in zelo skrbno. Z ureditvijo varne cone in da smo pred vstopom pregledovali ljudem pogoj PCT, smo ustvarili veliko stroškov. To smo storili še preden je ven prišel odlok, ker se nam zdi pomembno poskrbeti za varnost," pravi Andrej Krmac, eden od koprskih gostincev, ki mu je inšpekcija v petek zaprla obrat na Titovem trgu.

"Kronološko se je to zgodilo tako, da sta prišli v petek v večernih urah dve gospe, inšpektorici, ki sta si ogledovali prizorišče. Tudi sami sta dejali, da je vse res zelo lepo urejeno. Vprašal sem ju, zakaj sta sploh prišli in kaj se dogaja," je dogajanje opisal Krmac.

Izjava predstavnika gostincev

Objavil/a Regional dne Ponedeljek, 13. december 2021

Inšpektorici naj bi nato dejali, da sta prišli zato, da "jih zaprejo". "Utemeljenega razloga nismo dobili. Ker da spadamo v sklop božičnih sejmov, kar pa mi nismo. Ogorčeni smo in razočarani nad tem, kar se je zgodilo," dodaja Krmac. Hrano, ki jim je ostala od minulega vikenda, morajo zavreči, zato jim nastaja velika materialna škoda: "Po našem mnenju in mnenju naših pravnikov so nas popolnoma nelegitimno zaprli."

Ob tem gostinci napovedujejo odškodninsko tožbo, saj jim je samo minuli konec tedna nastalo za nekaj tisoč evrov škode.

Zaprtje hišk z gostinsko ponudbo v Kopru

Objavil/a Regional dne Ponedeljek, 13. december 2021

Kot pravi Mojca Vojska, direktorica koprskega Zavoda za mladino, kulturo in turizem, je inšpekcija na kraju izdala odločbo o takojšnjem zaprtju: "Na uradno odločbo še čakamo. Bi pa radi opozorili na neskladja že v samem zapisniku. Ugotovljeno je namreč bilo, da se gostinska dejavnost izvaja v sedečem režimu in tudi, da se izvaja med 5.00 in 22.00. Kar pomeni, da ne vemo, zakaj je odločba prišla in bi radi, da se situacija čim prej razreši, še preden ta veseli december mine."

Kot dodaja Vojska, v inšpekcijskem zapisniku tudi piše, da se na kraju opravlja gostinska dejavnost, sejemska dejavnost pa ni nikjer omenjena: "Da se sejemska dejavnost na našem trgu ne izvaja, se lahko preveri tudi na policijski upravi, kjer prijava za takšno dejavnost ni bila podana. V zapisniku je inšpektorica napisala, da so upoštevani vsi varnostni ukrepi, še celo tisti, ki jih gostinci ne potrebujejo. To je ograjen prostor, preverjanje PCT-ja ob samem vstopu na teraso gostinskega obrata. Ni nam povsem jasno, gostincem pa še manj, zakaj je do tega prišlo, glede na to, da za to ni pravne podlage in vladni odlok tega ne omejuje."

Vojska še pravi, jim obrazložitev, da morajo biti zaprti samo zato, ker so tudi v drugih mestih zaprli podobne, čeprav po njihovem mnenju neprimerljive situacije, ne zadošča. Najbolj jih skrbijo roki, saj ima inšpekcija na voljo osem dni, da poda odločbo, nato sledijo roki za pritožbe in sredina januarja bo kmalu tu.

Na vprašanje gostincev, ali lahko obratujejo vsaj s "take away" ponudbo, pa naj bi inšpektorici odgovorili, da je "najprej potrebno zapreti, potem se bomo spraševali, ali je bilo to prav ali ne".

Minuli konec tedna je bilo v Kopru sicer spet veliko obiskovalcev, ki so si prišli ogledovati praznično okrašeno mesto. Vojska še poudarja, da je bilo v začetku novembra izdano vabilo za oddajo zgolj gostinske ponudbe, ki je niso nikoli kombinirali skupaj s sejemsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  13 .12. 2021 ob  16: 55
14
Inspektorjji? Najvecji drek zraven politikov v tej državi. Zidar je imel crno gradnjo ( ali recimo Simonovic ) sploh ne pridejo zraven. Kordez ukrade 500 mio ali Bavcar enako ali Tovsakova enako ali nekdo opet miliardo preko NLB ali v Savi izgine 300 mio EUR In sploh jih ni zraven. Pri ta malih se izzivljajo In zapirajo lokale. Drek od oseb so In narod se vecji drek KK to dopusca. Zakaj niso sli v kontrolo marešalotu ko je trgoval z orozjem za Hrvate ?
Prognostik |  13 .12. 2021 ob  15: 05
Na odprtih površinah je prepovedano točenje pijač in degustacija hrane. Če na titovem trgu pogledaš navzgor - vidiš nebo, prepih je tudi, vrat ni, oken pravtako, mrzlo je kot prasica. Torej?
olor |  13 .12. 2021 ob  13: 40
15
Sem bil v soboto v Kopru, in žal neke gužve sploh ni bilo. Vse skupaj pa verjetno zaradi teh butastih vladnih ukrepov. Kuhančka pa se da dobiti, pa prav dober je bil. Kakor koli Koper je lepo mesto, le škoda da ni prireditev, pogrešam jih.
Fošina |  13 .12. 2021 ob  12: 44
23
Se pravi, da sta inšpektorici zavestno izdali odločbo brez zakonske podlage? Tega pa ne bodo rešile samo odškodninske tožbe, to bo pa treba kazensko ovadbo dat. Pri tem sploh ni pomembno, ali je smiselno, da se zaradi epidemije ta dejavnost na stojnicah omeji ali ne. V to se sploh ne spuščam, dejstvo je, da takšnih stojnic, kot so v Kopru, vlada s tem odlokom ni prepovedala. In vsi vemo tudi, da bo ustavno sodišče vladni odlok naknadno razglasilo za neustaven, kot je že vse takšne doslej, ampak to je druga stvar.
Prognostik |  13 .12. 2021 ob  12: 10
-22
kokodek se ponavlja kokokodek
kokodek |  13 .12. 2021 ob  11: 31
21
"Prognostik", nevednost ni opravičilo za tvojo neumnost
Prognostik |  13 .12. 2021 ob  11: 13
-23
Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in ... Hm, zavod za mladino?
Kaj bi to lahko bilo? A to da če si mlad lahko kar tam zaviješ in spiješ
malo kuhančka?