NAUTICO BODO IZPELJALI KLJUB VSE BOLJ ZAOSTRENIM RAZMERAM: V Trstu odpovedali sejem, v Portorožu pa priprave potekajo nemoteno

Piran

Ta teden smo poročali o tem, da so v Trstu zaradi koronavirusa odpovedali navtični sejem Internautica, ki bi se moral odviti drugi teden maju. Prav tako maja napovedan sejem Nautica v Portorožu pa bo, kot kaže, potekal nemoteno. V Marini Portorož namreč ne predvidevajo ukrepov, povezanih s koronavirusom.

"V Marini Portorož potekajo priprave na navtični sejem Nautica Marina Portorož 2020, ki bo med 14. in 17. majem, nemoteno in v skladu z zastavljenim načrtom, tako da odpoved oziroma prestavitev sejma ni predvidena," so nam sporočili iz Marine Portorož. Kot so pojasnili, so z razstavljavci v dnevnem stiku in so ti seznanjeni s trenutnim položajem in planom, da bo sejem izpeljan. "V kolikor pride do nepričakovanih zapletov in povečane zdravstvene ogroženosti, bomo razstavljavce in širšo javnost takoj obvestili o morebitnih ukrepih," so še dodali.

Glede na to da bo letošnji sejem Nautica prvič v zgodovini brezplačen, se pričakuje veliko število obiskovalcev, kar prinaša toliko večje tveganje za morebiten prenos okužbe. Stroka namreč poudarja, da so lahko kužni tudi posamezniki, ki so asimptomatski in še ne kažejo znakov bolezni (ali pa morda sploh ne zbolijo). Obenem je pričakovati veliko udeležencev iz tujine, kar lahko predstavlja še večje zdravstveno tveganje.

Preveliko število bolnih naenkrat bi preobremenilo zdravstveni sistem

Za novi koronavirus še nimamo razvitih protiteles, zato se naglo širi med populacijo. Če je preveč ljudi naenkrat bolnih, predstavljajo veliko preobremenitev za zdravstveni sistem, sploh v času, ko že razsajata gripa in prehlad. Tudi v najrazvitejših državah, kot je Južna Koreja, že beležijo prve smrti bolnikov s covid-19, ki so umrli čakajoč na zdravstveno oskrbo.

Združeno kraljestvo je nedavno predstavilo svoj akcijski plan, in sicer zamik vrhunca koronavirusa na toplejše mesece (junij ali julij), ko mine sezona gripe in prehlada ter se posledično sprosti število bolniških postelj.

Po svetu odpovedani številni javni dogodki

Slovenija trenutno beleži dva primera okužbe z novim koronavirusom. Nihče si ne želi, da bi se pri nas zgodil črn scenarij in da bi situacija eskalirala tako, kot je v sosednji Italiji. Virus lahko omejimo ali zamaknemo njegov vrhunec samo z učinkovitimi ukrepi, med katere sodijo tudi odpovedi javnih prireditev.

Med odmevnimi dogodki v svetu, ki so bili odpovedani zaradi koronavirusa, je tudi Googlov največji dogodek leta I/O developer, ki bi moral potekati med 12. in 14. majem v San Franciscu. Poleg številnih konferenc so zaradi koronavirusa odpovedani ali zamaknjeni tudi koncerti, festivali, športni in drugi dogodki, ki zaradi svoje množične udeležbe predstavljajo visoko tveganje za širitev virusa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  06 .03. 2020 ob  16: 20
Pametna poteza.In naj pride dol cela Ljubljana,ki je že zaražena.