OKUŽENI POTOVAL V SKUPINI: Zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi (VIDEO)

Slovenija

V Sloveniji so danes potrdili še drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, je bil novi okuženi v stiku s prvim okuženim. Slednji je imel veliko stikov; 29. februarja je iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, isti dan pa je bil zvečer na ljubljanski urgenci. Kot so potrdili na zdravstvenem ministrstvu, je drugi okuženi oseba, ki je bila v stiku s prvookuženim, vendar ne gre za družinskega člana. Zdravstveni minister Aleš Šabeder zagotavlja, da so postopki v teku, da se zbirajo podatki in da so bili osebam, ki so bile v stiku z okuženim, že odvzeti brisi. Rezultati naj bi bili znani popoldne.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvaja epidemiološko preiskavo. Prvookuženi gospod je v soboto, 29. februarja, priletel na beneško letališče Marco Polo z letom AT 938, ob 16.25. Gre za let maroške letalske družbe Royal Air Maroc iz Casablance. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal poškodbi v Maroku. Vse slovenske državljane, ki so bili na tem letu pozivajo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru težav pokličejo svojega osebnega zdravnika.

V Ljubljano je prišel z GoOpti prevozi. Vsi, ki so bili v vozilu, se bodo pogovorili z epidemiologom. Nato je 29. februarja ob 20.00 zaradi poškodbe obiskal urgenco, kjer so ga obravnavali in ga ob 21.30 napotili v domačo oskrbo. Prosijo vse bolnike in spremljevalce, ki so bili ta dan med 20.00 in 21.30 na ljubljanski urgenci, da pokličejo na številko 031 619 118. Svetovali jim bodo glede nadaljnjih ukrepov.

V sredo je zaradi slabega počutja odšel v Zdravstveni dom Vič. Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan. Zdravnica ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra.

S koronavirusom okuženi Ljubljančan potoval v skupini

Ljubljančan, ki je obolel za boleznijo covid-19, ki jo sproža novi koronavirus, se je 29. 2. vrnil s potovanja po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja.

Moški se je mudil na desetdnevnem motorističnem potovanju po Maroku. Kot je dodal sogovornik STA, ostali člani skupine z okuženim Ljubljančanom sicer niso bili veliko v stiku, saj je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi. Oboleli se je v Maroku namreč poškodoval. Zaradi poškodbe se je v soboto zvečer tudi oglasil na ljubljanski urgenci. V sredo pa se je zaradi slabega počutja, ki ga je sicer pripisoval poškodbi, odpravil k osebni zdravnici, je danes pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Prav tako soudeleženec potovanja, s katerim se je pogovarjala STA in ne želi biti imenovan, z okuženim ni delil prevoza z beneškega letališča v Ljubljano. Sogovornik se je skupaj še z dvema udeležencema potovanja v sredo zvečer testiral na infekcijski kliniki, vsi trije brisi so bili negativni. V stiku pa je tudi s hrvaškimi udeleženci potovanja, vsi trije poročajo, da se počutijo dobro.

STA je bila v stiku tudi s predstavnikom agencije, ki je organizirala to motoristično potovanje po Maroku. Potrdil je, da so jih kontaktirali z infekcijske klinike UKC Ljubljana, naj jim posredujejo podatke o potnikih.

Tudi v GoOpti so pojasnili, da so v stiku s pristojnimi. Skupaj z okuženim se je peljalo še nekaj drugih, voznik pa je v postopku testiranja in izolacije, so dodali. Napotkov pristojnih glede nadaljnjih korakov še nimajo, zato direktor podjetja GoOpti Marko Guček podrobnosti ni mogel komentirati. Povedal je le, da je bila v kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko natančno, ne ve, ter voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe.

Aktivnosti GoOpti medtem tečejo dalje. Nenehno spremljajo situacijo zaradi širjenja virusa, sledijo obvestilom ministrstva za zdravje in NIJZ ter obvestilom ministrstva za zunanje zadeve. "Delujemo v skladu s trenutnimi smernicami," zagotavljajo.

V podjetju so že 30. januarja vsem franšizam podali navodila o obveznih ukrepih za preprečevanje okužbe s koronavirusom, te pa so jih posredovale svojim voznikom. Preventivni ukrepi vključujejo zaščitno masko za voznike, razkuževanje rok z dezinfekcijskim milom, obvezno uporabo rokavic, čiščenje in razkuževanje vozila z dezinfekcijskim sredstvom ob vsaki menjavi potnikov ter izogibanje neposrednemu stiku s potniki. Franšize so prav tako obvestili, da morajo vozniki potnike opozoriti na previdnostne ukrepe pred vstopom v vozila.

Guček je povedal, da trenutno beležijo med 30- in 40-odstotni upad potnikov, pri čemer izrazito izstopa Italija, ki je tudi sicer njihova osrednja prevozniška destinacija. Manj pa je tudi potnikov na Dunaj in v Zagreb. Prav zdaj v podjetju ugotavljajo, kako se spopasti s padcem, je sklenil.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik. Verjetnost za okužbo je zelo majhna, kar velja tudi za bolnike, ki so bili kritičnega dne na urgenci in potnike tako na letalu kot v kombiju. Odvzem brisov ni smiseln, dokler so ljudje zdravi. V kolikor dobijo znake, kot je kašelj, vročina, oteženo dihanje, naj pokličejo osebnega zdravnika.

Okuženi po vrnitvi domov ni hodil nikamor, bil je doma. Od srede je bila v samoizolaciji tudi njegova soproga, ki je sicer zaposlena v eni od ljubljanskih osnovnih šol. A test na koronavirus je bil po zadnjih informacijah z ministrstva za zdravje pri njej negativen, torej okužbe ni mogla širiti.

Tudi v ZD Vič Ljubljana, kjer je bil okuženi pregledan, so stekli že včeraj vsi predvideni postopki. Zdravnica, ki ga je pregledala, je danes ostala doma.

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, je poudaril Šabeder. Ob tem je dodal, da je po prvi potrjeni okužbi pričakovati še kakšno v naslednjih dneh glede na stike okuženega. Šarec pa se je zahvalil zdravstvenim delavcem za dobro ukrepanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Supmuhel |  05 .03. 2020 ob  16: 07
Lahko smo veseli, da je ta potnik potoval z GoOptijem, kjer je največ 8 potnikov. Kakšna možnost širitve bi bila, če bi potoval v Flixbusu ali z Nomagom, kjer je lahko do 50 ljudi. Se pravi, da če že potuješ z javnimi prevozi je statistično bolje potovati s kombijem kot pa z avtobusom.
Lili |  05 .03. 2020 ob  12: 02
vir: nacionalni inštitut za javno zdravje

Gre za slovenskega državljana, ki je iz Maroka priletel na letališče Marco Polo v Benetkah 29. 2. 2020, ob 16.25, z letom ATR 938. Takrat je že imel bolezenske znake. Vse slovenske državljane, ki so bili na tem letu, pozivamo, da naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

V Ljubljano je prišel s prevoznikom GoOpti, skupaj s petimi potniki in voznikom. Z vsemi, ki so bili v vozilu, je v kontaktu epidemiološka služba, ki jim bo podala vsa potrebna navodila.

Istega dne ob 20. uri je zaradi poškodbe obiskal urgenco, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Ko je bil na urgenci, se je slabo počutil, vendar je to pripisal poškodbi. Urgenco je zapustil približno ob 21.30. Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili 29. 2. med 20. in 21.30 uro na ljubljanski urgenci, prosimo, da pokličejo epidemiologa NIJZ na telefonsko številko 031 619 118.

Vsem, ki so bili na urgenci v tem času, bomo svetovali glede nadaljnjih ukrepov, in sicer, da naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, zelo majhna. Enako velja za sopotnike na letalu. Kljub temu bodo te osebe prejele navodila za nadaljnje ravnanje, saj želimo omejiti nadaljnje širjenje okužbe.

Tako kot za vse ostale, velja tudi za osebe, ki so bili 29. 2. med 20 in 21.30 uro na urgenci, da odvzem brisov ni smiseln, dokler so zdravi. Ob pojavu bolezenskih znakov (kašelj, vročina ali oteženo dihanje), naj pokličejo osebnega zdravnika, ki bo ocenil njihovo zdravstveno stanje in ustrezno ukrepal.

Zaradi zdravstvenih težav je oboleli obiskal zdravnika v enoti Zdravstvenega doma Ljubljana Vič-Rudnik, ki ga je skladno s protokolom ob sumu na okužbo z novim koronavirusom napotil na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Epidemiolog NIJZ je v stiku z zdravstvenimi delavci in izvajajo vse potrebne ukrepe. Zdravstveno osebje je seznanjeno in so že prejeli ustrezna navodila. Zdravstveno osebje opravlja svoje delo, pri katerem ni možnosti prenosov okužbe.

Danes smo potrdili še en primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za osebo, ki je bila v stiku s prvim obolelim. Do 12. ure je bilo opravljenih 376 testov, dva od teh sta bila pozitivna.
Motoviltz |  05 .03. 2020 ob  11: 53
Nikjer ni uradnega podatka, kje v Sloveniji se je to zgodilo.
A je to varovanje osebnih podatkov Slovenije ?