NAJBOLJ SMRTONOSEN NAPAD V ZADNJIH LETIH DŽIHADISTIČNEGA NASILJA: Umrlo 37 ljudi, 60 ranjenih

Svet

V napadu na konvoj, ki je prevažal delavce kanadskega rudarskega podjetja, proizvajalca zlata Semafo, je v sredo v Burkina Fasu umrlo 37 ljudi, 60 je ranjenih, so potrdile tamkajšnje oblasti. Gre za najbolj smrtonosen napad v skoraj petih letih džihadističnega nasilja v tej zahodnoafriški državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sredo zjutraj so "neznani oboroženi posamezniki" postavili zasedo konvoju petih avtobusov, ki so prevažali lokalne pogodbene delavce in dobavitelje rudarske družbe Samafo, je potrdil guverner regije Est.

Podjetje Semafo, ki ima sedež v Montrealu, je v sredo sporočilo, da je konvoj petih avtobusov, ki ga je spremljala vojska, naletel na zasedo približno 40 kilometrov od rudnika zlata Boungou v provinci Tapoa, poroča AFP.

"Aktivno sodelujemo z oblasti, da bi zagotovili varnost naših zaposlenih, izvajalcev in dobaviteljev," je sporočila družba in izrazila sožalje družinam žrtev. Dodala je, da rudnik ostaja varen in da napad na njegovo delovanje ni vplival.

Gre za tretji smrtonosni napad na delavce družbe v zadnjih 15 mesecih v tej revni in politično krhki državi v Sahelu, kjer si oblasti prizadevajo ustaviti naraščajoče džihadistično nasilje, ki je od začetka leta 2015 terjalo na stotine življenj.

Sever Burkina Fasa, ki meji na Mali in Niger, je zatočišče islamističnih skrajnežev, ki redno napadajo civilno prebivalstvo, poroča AFP. Zaradi nasilja je moralo svoje domove zapustiti skoraj 500.000 ljudi.

Po podatkih Združenih narodov je Burkina Faso ena od desetih najrevnejših držav na svetu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija