Možganska kap prizadene vedno mlajše ljudi

Zdravje

Vedno več mlajših ljudi prizadene kap. Do leta 2030 bi se lahko število smrti, primerov gibalne nezmožnosti in bolezni kot posledic kapi podvojilo, je razvidno iz danes objavljenih dveh raziskav. V zadnjih dveh desetletjih se je število kapi pri ljudeh, starih od 20 do 64 let, povečalo za 25 odstotkov.

To predstavlja 31 odstotkov vseh primerov kapi, medtem ko je leta 1990 ta delež znašal 25 odstotkov, še razkrivata danes v medicinski reviji The Lancet objavljeni raziskavi.

Vsako leto možganska kap po svetu prizadene tudi več kot 83.000 ljudi, starih 20 let ali manj, kar predstavlja 0,5 odstotka vseh primerov.

Strokovnjaki opozarjajo, da se lahko število vedno mlajših ljudi, ki jih prizadene kap, še poveča, če ne bodo sprejeti nujni ukrepi, s katerimi bi izboljšali nezdrav življenjski slog, predvsem z zmanjšanjem uživanja soli, alkohola in tobaka ter manjšim vnosom kalorij.

Leta 2010 je bilo 61,5 odstotka primerov gibalne nezmožnosti in 51,7 odstotka smrti posledica hemoragične kapi, ki je posledica krvavitve iz poškodovanih žil v možganih. Največkrat jo povzročita visok krvni pritisk in nezdrav način življenja.

Najbolj prizadeti so ljudje, mlajši od 75 let, in tisti, ki živijo v najrevnejših in revnih državah. Tam se je število primerov hemoragične kapi povečalo za 19 odstotkov, še opozarjajo strokovnjaki.