MED NAJBOLJŠIMI NA SVETU: Istrski oljkar Morgan prejel odmevno priznanje

Koper

Istrski oljkar Janko Franc Morgan, ki je nedavno prejel odmevno priznanje revije Flos olei za svoje ekološko ekstradeviško oljčno olje, že desetletje stavi na kakovost svojega olja. Kot je ocenil, je kakovost slovenskega olja na zelo visoki ravni, k čemur poleg naravnih danosti prispevajo tako pridelovalci kot predelovalci.

V Grintovcu pri Šmarjah nad Koprom ima Morgan poltretji hektar oljčnikov, od tega približno polovico predstavlja avtohtona sorta Istrska belica, preostalo polovico pa druge sorte, kot npr. Leccino in Maurino. Rodnost oljčnika je trenutno pri okoli 50 odstotkih, tako da letos računa na pridelavo do 2000 litrov olja.

Za ekološki način pridelave so se Morganovi odločili že pred desetimi leti

Kot je pojasnil Morgan, so s testiranji ugotovili, da jim naravne danosti omogočajo pridelavo kakovostnega olja, kar jim je tudi olajšalo odločitev. "Že v startu je bila filozofija, da moramo narediti vrhunski izdelek v smislu kakovosti," je dodal. Kot poudarja, se brez naravnih danosti, v prvi vrsti zračne in sončne lege, ne da izstopiti iz povprečja, sicer pa kakovostno olje zahteva veliko dela. To se po njegovih besedah začne že spomladi pri obrezovanju dreves. Prav tako je treba vsakodnevno spremljati morebiten pojav oljčne muhe. Bistveni element za dobro olje pa predstavljajo pravi čas obiranja in nato takojšnja predelava, nato pa še filtracija in primerna hramba.

Morgan med 20 najboljšimi pridelovalci na svetu

Izbor revije Flos olei, ki je njegovo oljčno olje uvrstila med 20 najboljših pridelovalcev ekološkega ekstradeviškega olja na svetu, je za Morgana najodmevnejše, nikakor pa ne prvo priznanje. Nenazadnje je tri leta zapored zmagal na festivalu Zlata oljčna vejica. Zato pa je Morgan zadovoljen, da znajo tudi tuji strokovnjaki prepoznati vrhunskost slovenskih olj. To z odličnimi rezultati na izborih po svetu dokazujejo tudi ostali slovenski oljkarji, poleg pridelovalcev pa so tu še predelovalci. Kot pravi Morgan, so v Slovenski Istri najmanj zadnjih 20 let na voljo oljarne na najvišji tehnološki ravni.

Težav s prodajo nimajo

Čeprav je njihovo olje nekoliko višjega cenovnega razreda, pri Morganovih težav s prodajo nimajo, saj se tu za razliko od cenejših olj brez označb točno ve, od kod je prišel izdelek. "Vsakdo mora izbrati svoje kupce, svojo tržno nišo. Mi smo izbrali ekološko linijo z zaščiteno označbo porekla," je pojasnil oljkar iz Grintovca. Tuji kupci - mnogo je Nemcev in Avstrijcev - prihajajo neposredno k njim domov, za njihovo olje so se zanimali tudi kupci Azijci, a zaradi omejenih količin zadeve niso stekle.

Kupci ponavadi zaupajo oljkarju, ki ga tudi osebno poznajo. Če potrošnik ne pozna pridelovalca, pa Morgan svetuje, naj pogleda oznake na etiketi. Zaščitena označba porekla zagotavlja izvor in kakovost olja, poleg tega je edino takšno olje tudi podvrženo laboratorijskemu pregledu in organoleptični oceni. "Pri takih oljih je zagotovljena sledljivost od oljčnika pa do končnega potrošnika," je dodal Morgan.

Deli novico:

aine |  02 .11. 2015 ob  19: 29
#nekdo#

Moj komentar se je namenoma začel z besedami Čestitke oljkarju. Kritika je v celoti in samo namenjena novinarju, ki je kot že neštetokrat napisal članek, ki ni podoben ničemur saj vsebuje ogromno neumnosti.
Morgan ima vrhunsko olje, kot ga imamo tudi mi in še marsikdo v naši Istri. In vsi dobri oljkarji, če se lahko tako izrazim se ne bojimo konkurence, nimamo težav s priznavanjem, da ni samo naše olje dobro ampak tudi sosedovo saj imamo vsi vse kar pridelamo razprodano. Trkam na les :) Težave imajo samo tisti, ki pri sebi vedo, da delajo nekaj narobe ampak to ni bistvo mojega pisanja. Palica vedno vsakega najde.

Mene je zmotil stavek, da je edino olje z označbo porekla podvrženo laboratorijskemu pregledu in organoleptični oceni. To je laž in zavajanje. To je tudi prikrita propaganda dosija. In osebno sem skoraj prepričana, da to niso bile besede oljkarja.

Kar se tiče zlate oljčne vejice pa lahko napišem samo...je bilo in vsako leto je manj. Imamo ogrmono zlatih oljčnih vejic doma, marsikatero priznanje. Vse fajn dokler se ne udeležiš katerega od večjih tekmovanj v tujini. Če napišem draga kuhinja sem bila zelo blaga z besedami. In če kdo v Istri dela škodo oljkarjem je to dosi. Super promotor za izbrano peščico in velik škodljivec za vse ostale.

In naj še 1x poudarim. Za vrhunsko olje, s kemijsko analizo in senzorično oceno, mogoče s certifikatom za ekološko olje ne potrebujemo geografskega porekla, ne potrebujemo zlate oljčne vejice. Kdor želi naj plačuje ampak ne zavajajmo, da je to garancija, da je olje boljše, kvalitetnejše ker definitivno ni.

Resen oljkar bo analizo in senzorično oceno naredil sam pa čeprav mogoče tudi etikete nima in še nikoli ni šel na nobeno tekmovanje. Tisti, ki si želimo potrditev, ki nas zanima več gremo seveda tudi na tekmovanja ampak se zavedamo, da naše olje zato ni čisto nič boljše od sosedovega.

Pa še 1x čestitke Morganu za dosežek. Super promocija za vse oljkarje Istre in ne le njega samega.
Primorec |  02 .11. 2015 ob  13: 35
Se popolnoma strinjam z Nekdo...

Novinarji vas ne podcenjujejo... Podcenjuje vas ljudje, ki želijo na hitro obogatet - ki prodaja slabo olje in ga uvažajo iz Italije, ter ga prodajajo kot slovensko, tako da na komentar:

"žalim si na tip | včeraj ob 13:37 -3-
drugi rodica iz trušk"

Ne bom sploh komentiral!!!!
Nekdo |  02 .11. 2015 ob  11: 46
#aine#

Obračam se nate, do določene mere se strinjam stabo, določene pa ne...

Obračam se na tisti del, ko si napisala citiram:
"Resni in dobri oljkarji pa na zlati oljčni vejici že dolgo ne sodelujejo več, čisto mimogrede."

Mislim, da si to grešila v polno... si se vprašala mogoče, zakaj ne sodelujejo več in ni razlog v temu, zato, ker so boljši od nas manših? Če bi bilo tako in jih nebi bilo strah konkurence na trgu bi dokazali že na našem terenu da so dobi in ker vsi vemo tako kot je že več x povedal gospod Morgan, imamo v Istri zelo dobra olja (nikoli ni govoril le o svojem). Torej konkurence na našem slovenskem trgu je veliko, zato modra take ribice, ki so 10let nazaj zrasle v velike se bojijo ponovno soočiti z vso konkurenco ki je trenutno na trgu... vemo, da vedno več ljudi se z oljem ukvarja, kot nek današnji "hit"... Gospoda Morgana osebno poznam, on tekmuje tako kot v Sloveniji, tako v dalmacii, kjer je bil na Maslini v Splitu šampion v ekoloških oljih, šapion v sortnem olju maurino in absolutni vicešampion tekmovanja. Morda poznaš katerega slovenca, da je dosegu tak rezultat? Na naši zlati oljčni vejici je zadnja 3leta bil šampion, ter na lanskem tekmovanju tudi šamipon v sortnem olju istrska belica. 3x županovo olje oscojeno, vbistu vsakič ko je tekmoval... V italiji je leta 2011 imel istrsko belico kot zmagovala v sortnem olju-best in the world. Če ga nebi poznal, nebi ga toliko zagovarjal. Vem, pa da je veliko "pokvarjene" konkurence na našem tržišču, ki nebi rada omenjala....vemo vsi za marsikoga in kako se olje predeluje in iz kje... Da obnovim, kaj sem želela povedati... Vsak, ki ve da ima olje dobro, ga ne bo "strah" tekmovat na bilokaterem tekmovanju, ne pa da mu bo "izpod časti" tekmovati na lastnem trgu. Moje mnenje najprej osvoji domačine, pol pejdi dalje...
vučko |  02 .11. 2015 ob  09: 44
avtohtona sorta istrska belica hahahahaha ....pred 30 leti je v slovenski istri ni bilo
Pravica |  02 .11. 2015 ob  09: 39
Se popolnoma strinjam s komentarjem #aine#.
družini Morgan |  02 .11. 2015 ob  08: 00
Čestitke!
Najboljše in najcenejše |  01 .11. 2015 ob  20: 15
Deklaracije na etiketah imajo v diskontu na škofijah...
aine |  01 .11. 2015 ob  19: 37
Čestitke oljkarju, novinarji pa bi se lahko kot že večkrat vsaj malenkost poučili preden zapišejo. Zaščitena označba porekla ni garancija, to niso edina olja, ki imajo narejene kemijske in senzorinčne ocene. To naredimo vsi resni oljkarji, ki pa nismo podlegli bedariji kot je označba porekla. Posebej ne tisti, ki pridelujemo olja istrske belice kjer samo ime pove kje oljka raste. Lepo, da želite nekoga pohvaliti pa vendar ne delajte škode vsem ostalim. Geografsko poreklo ima pri olju samo to vlogo, da je to olje dražje saj je potrebno označbo drago plačati dosiju. Nikakor pa niso ta olja boljša, kvalitetnejša ali karkoli podobnega. Resni in dobri oljkarji pa na zlati oljčni vejici že dolgo ne sodelujejo več, čisto mimogrede.
SLOVENCI |  01 .11. 2015 ob  19: 33
cenijo olje ki stane manj kot 3€ na liter.
Tehnični |  01 .11. 2015 ob  16: 29
Bravo, čestitke.
haha |  01 .11. 2015 ob  15: 30
Če je trud so tudi rezultati.
Čestitkt !
Oljka |  01 .11. 2015 ob  14: 49
Samo tako naprej! :)
1