NAŠI RIBIČI NAD ODLOČITVIJO ESČP NISO PRESENEČENI: "Do zdaj še ni bilo tožbe proti Hrvaški, s katero bi uspeli"

Piran

Za slovenske ribiče je bila današnja odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je v primeru pritožb ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu sprejelo odločitev, da pritožbe na sodišče v Strasbourgu niso dopustne, pričakovana. O nadaljnjih korakih še razmišljajo.

Ribič Robert Radolovič je dejal, da je bila takšna odločitev pričakovana, saj "do zdaj še ni bilo tožbe proti Hrvaški, s katero bi uspeli".

O nadaljnjih korakih še ni želel govoriti, saj se morajo z ribiči zdaj sestati, je pa dejal, da že pred odločitvijo govorili o tem, da čez polovico Piranskega zaliva ne bodo šli več lovit, saj je kazni, ki so jih do zdaj prejeli, enostavno preveč. Kot je dejal Radolovič, jih ima sam v skupni vrednosti okrog 200.000 evrov.

Ob tem je Radolovič dodal, da ribiči sicer uživajo podporo države, a le do neke mere. Kot je dejal, ve, da država kazni namesto njih ne bo plačala, saj bi s tem priznali mejo na polovici zaliva.

Tudi ribič Zlatko Novogradec je dejal, da je razsodbo ESČP pričakoval, a se mu zdi žalostna in ne verjame, da se bo zadeva kaj kmalu umirila. Ob tem je dejal, da sam "ne zahaja lovit v težavno območje, ker noče imeti težav". Tudi on ni prepričan, ali bo Republika Slovenija res pomagala prizadetim ribičem.

Prav Radolovič je sicer eden od treh ribičev - poleg njega sta še Rene Chelleri in Jan Virant - čigar pritožbe je sodišče določilo kot reprezentativne primere, odločitev v njihovem primeru pa bo vplivala tudi na druge.

Sodišče v Strasbourgu je v danes objavljeni odločitvi zapisalo, da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo, zato sodišče meni, da so tožbe očitno neutemeljene v smislu 35. člena evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in jih je treba zavrniti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  18 .05. 2024 ob  10: 45
Naši prijatelji Hrvati, je rekel nekdo ....
siviovcar |  17 .05. 2024 ob  08: 04
In naši politiki razmišljajo, da bi spet šli v španovijo s Hrvati pri JEK2. Pa še vedno hranimo njihove odpadke iz JEK1.
A je mogoče kdo kdaj pomislil da so naši pravniki slabi?