UKRAJINA IZVEDLA OBSEŽEN RAKETNI NAPAD: Uničena je letalska baza na Krimu (FOTO, VIDEO)

Kronika

15. maja zvečer je Ukrajina izvedla obsežen raketni napad na rusko vojaško letališče Belbek, ki se nahaja blizu Sevastopola na Krimu. Sveže objavljene satelitske fotografije podjetja Maxar razkrivajo obseg uničenja na letališču. Med napadom sta bila uničena dva prestreznika mig-31 in mig-29, dodatno pa je bilo poškodovano še eno letalo, su-27. Medtem v harkovski regiji potekajo siloviti spopadi za strateško pomembna kraja Vovčansk in Lipci. Ruska vojska še vedno napreduje, čeprav je ukrajinskim silam uspelo upočasniti ruski preboj v Vovčansku.

Ukrajina je hkrati z rusko ofenzivo v Harkovu sprožila vrsto raketnih napadov na rusko vojaško infrastrukturo na Krimu, kamor so poleteli droni in taktične balistične rakete ATACMS, ki so jih je Kijevu dobavile ZDA. Rusko obrambno ministrstvo je poročalo o sestreljenih raketah, vendar ni razkrilo števila tistih, ki so uspele prebiti zračno obrambo in zadeti cilj.

Fotografije, ki jih je objavilo podjetje Maxar Technologies, so prekinile ugibanja o obsegu škode. Tako ukrajinski kot ruski viri se strinjajo, da je v napadu Rusija izgubila dva lovca mig-31, ki lahko nosita tudi hipersonične rakete kinžal, in mig-29, medtem ko je bil su-27 poškodovan.

Ameriški The Warzone navaja, da je bilo v napadu uničeno tudi skladišče goriva, manjše poškodbe pa so vidne tudi na nekaterih bližnjih objektih. Dodajajo, da mig-29, ki ga je Rusija že upokojila, verjetno ni bil v operativni uporabi in je najverjetneje služil za vabo. Kljub temu pa je škoda, ki jo je rusko letalstvo utrpelo, precejšnja, zlasti zaradi uničenih prestreznikov mig-31. Ni jasno, ali gre za različico mig-31BM, ki je prilagojena za lansiranje kinžalov. Letala mig-31 so sicer ena največjih groženj za ukrajinsko letalstvo, saj naj bi sestrelila več ukrajinskih letal.

Razmere na harkovskem bojišču ostajajo kritične za Ukrajince. Ti so na območje poslali več brigad, ki si prizadevajo zaustaviti rusko napredovanje. V sredo in četrtek se je zdelo, da se tempo ruskega napredovanja zaradi okrepitev upočasnjuje, vendar so posnetki z obronkov Lipcev, ki so v topniškem dometu Harkova, pokazali, da so ruske sile v zadnjem dnevu napredovale za približno tri kilometre proti jugu. V Vovčansku naj bi Rusi nadzorovali večino severnega dela mesta, vendar se ukrajinska vojska silovito upira. Ruske sile intenzivno bombardirajo mesto, kjer je pred invazijo živelo okoli 18.000 prebivalcev.

Pentagon sicer pravi, da Harkov ni v neposredni nevarnosti, saj Rusija na območju nima dovolj virov za tako obsežno operacijo. Obenem Reuters poroča, da ruska vojska krepi sile na meji s sosednjo regijo Sumi. Tja se je pred dnevi, po obisku Harkova, napotil vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov. Napad v sumski oblasti bi lahko še dodatno raztegnil ukrajinske sile. Budanov je v začetku tedna za The New York Times dejal, da nimajo na razpolago več rezerv. Čeprav ruski cilji v harkovski in sumski oblasti niso povsem jasni – razen izjav v Kremlju, da je zaradi napadov na Belgorod treba ustvariti sanitarni koridor ob meji – se zdi, da si Rusija prizadeva oslabiti ukrajinske sile v Donbasu, okupirati regijo in tako izpolniti enega od ciljev invazije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti ukrajinskega mesta Harkov, ki je že več dni tarča okrepljenih ruskih napadov. Pojasnil je, da želi Rusija v harkovski regiji vzpostaviti varnostno območje pred ukrajinskimi napadi na ruske obmejne regije.

Rusija je prejšnji teden začela kopenski napad na severovzhodu Ukrajine, da bi ustavila ukrajinsko obstreljevanje obmejnih ruskih regij, je dejal Putin predstavnikom ruskih državnih medijev v Harbinu ob koncu dvodnevnega obiska na Kitajskem. Kar se dogaja na fronti v Harkovu, je po njegovih besedah posledica ukrajinskih napadov na stanovanjske soseske na obmejnih območjih, vključno z Belgorodom. Pojasnil je, da bodo, če se bodo napadi nadaljevali, prisiljeni ustvariti varnostno območje. Na novinarsko vprašanje, ali namerava Rusija zavzeti Harkov, ki ima več kot milijon prebivalcev, je Putin odgovoril, da zaenkrat takšnih načrtov ni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija