LETO 2019 V ZNAMENJU IZLITJA KEROZINA: "Pred nesrečo smo vodo vzorčili po šestkrat na leto, zdaj jo šestkrat na dan"

Koper

Leto 2019 zagotovo ni bilo 'mala malica' za Rižanski vodovod Koper. Zaznamovalo ga je izlitje kerozina 25. junija na železniški progi v Dolu pri Hrastvoljah, a so v podjetju s poslovanjem vseeno zadovoljni. Upajo pa, da jim bo leto 2020 prizaneslo z izrednimi dogodki in da ga bodo zaznamovale lepše stvari, kot na primer 85. obletnica koprskega vodovoda. Na današnji novinarski konferenci so se ozrli na preteklo leto in napovedali, kaj pričakujejo od prihajajočega.

"Javnost je že malo pozabila na izredni dogodek, ki se je zgodil 25. junija v Dolu pri Hrastovljah, kar pomeni, da smo mi, ki skrbimo za vodooskrbo vseh štirih obalnih občin, uspešni, da problemi, ki še vedno obstajajo, ne pridejo do končnih uporabnikov. Za nas se od usodnega 25. junija ni spremenilo še nič. Kmalu bo minilo šest mesecev, mi smo še vedno v polnem pogonu, še vedno analiziramo surovo vodo, da v njej slučajno ne bi prišlo do onesnaženja, da lahko zagotavljamo v vsakem trenutku pitno čisto vodo na sleherni pipi na našem območju," je uvodoma dejal direktor Martin Pregelj, ki je vodenje Rižanskega vodovoda Koper (RVK) prevzel marca letos.

Surovo vodo, t. j. vodo, ki jo zajemajo na izviru reke Rižane, še vedno vzorčijo na štiri ure, podnevi in ponoči, ob delovnikih in vikendih. "Pred nesrečo smo vodo vzorčili po šestkrat na leto, zdaj jo šestkrat na dan. V teh šestih mesecih smo surovo vodo analizirali večkrat, kot smo jo prej v 84 letih. Prej smo rezultate dobili po treh tednih, danes jih v uri in pol. O surovi vodi vemo marsikaj, kar je zagotovo dobra plat tega neljubega dogodka," je prepričan Pregelj.

Kljub izrednemu dogodku je bilo leto 2019 z vidika poslovanja uspešno. "Če izvzamemo stroške, ki so nastali zaradi izrednega incidenta in o katerih se še vedno dogovarjamo s Slovenskimi železnicami, smo poslovali celo izredno uspešno, veliko boljše kot v zadnjih letih." Izredni stroški, ki so nastali med drugim zaradi potrebe dodatnih nakupov vode in številnih analiz, znašajo 800.000 evrov, Slovenske železnice (SŽ) pa jim do današnjega dne, tako Pregelj, niso nakazale še praktično nič (razen delčka za vzorčenje). Ob tem je direktor še dodal, da so od 25. junija morali dodatno iz kraškega in istrskega izvira kupiti po 500.000 kubičnih metrov vode.

Preteklo leto je bilo naporno in nikakor ne enostavno. "Uporabnike smo pozivali k manjši porabi vode, kar je za nas, ki se preživljamo z vodooskrb, zagotovo paradoks. Kljub temu so bili letni prihodki v skladu s planiranimi, stroške pa smo na različnih področjih tudi znižali, k čemur se bomo nagibali tudi v prihodnje," je dejal direktor.

Tako letos kot v prihodnje bo ena glavnih dejavnosti podjetja vlaganje v obnove. Sistem je namreč različno star, sestavljen iz materialov različnih kvalitet in zahteva neprestano obnavljanje. "Posledično bijemo bitko s puščanjem, ki ga želimo obvladovati v največji možni meri. Cilj je vsa razpoložljiva sredstva vlagati v obnovo infrastrukture, cevovodov, objektov." Po drugi strani so tudi v letošnjem letu že šli korak naprej tudi pri uporabi sodobnejših tehnologij, večjega in zanesljivejšega centralnega nadzornega sistema, objekte povezujejo na novi platformi, komunikacija pa je hitrejša.

V prihodnjem letu bo RVK praznoval 85-obletnico obstoja, ki jo bodo povezali z organizacijo Komunaliade, letnega dogodka, na katerem se zberejo vsa slovenska komunalna podjetja in bo v letu 2020 ravno na Obali. Osrednja nit tega dogodka bo iskanje drugega vodnega vira, s katerim so na pobudo štirih istrskih županov začeli že letos. "V tem letu je bil izdan razpis za analizo vseh dosedanjih študij. Trenutno je v fazi iskanja izvajalca, ki bo izbran leta 2020, ta bo nato imel 21 mesecev časa, da izpostavi, katera rešitev bi bila za nas najbolj primerna," je pojasnil Pregelj in dodal, da je po njihovem najbolj izvedljiva opcija izvir Malni pri Postojni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Insulo |  24 .12. 2019 ob  02: 22
Povejte raje da nas (preventivno) zastrupljate s klorom...
Naj povabim odgovorne v Izolo na dober zljuk - direkt iz pipe tako kot smo pili kot otroci...pricaran spomin portoroskih bazenov 1980.
Ph stima? ni panike...