VSAK DAN JE PRAVA PRILOŽNOST ZA PENINO: Ob praznično obloženi mizi pa ne smeta manjkati Capris Cuvee in Capris Muškat

Koper

Peneča se vina so postala simbol prazničnih druženj, pa vendar je tudi med letom veliko razlogov za to, da v kozarcih zašumijo mehurčki. Še tako običajno druženje ob penečem se vinu dobi slavnostni pridih, kosilo se prelevi v vrhunsko pojedino, sladice pa se spremenijo v gurmansko doživetje. Prav zato ni razloga, da ne bi imeli buteljke penečega se vina ves čas na zalogi v svojem hladilniku.

Letošnje slavje bosta zaznamovali penini Vinakoper v povsem novih preoblekah. Capris Cuvee je zamenjal Capris belo, Capris Muškat pa je dobil novo etiketo. Ti dve penini se bosta odlično podali praznično obloženim mizam, postrežete pa ju lahko tudi kot aperitiv, ob predjedeh ali lažjih glavnih jedeh. Slajše penine so izvrstne spremljevalke lahkih sladic.

Ob peninah uživamo z vsemi čuti

Kaj je skrivnost penečih se vin, da iz še tako običajnega dogodka ustvarijo nepozabno doživetje? Ples bleščečih mehurčkov na nas naredi estetski vtis, ki ga ne more ustvariti nobeno mirno vino. Še ena značilnost penin je pok, ki ga zaslišimo ob odprtju, a danes še raje prisluhnemo mnogo prijetnejšemu in bolj čutnemu zvoku, ki ga zašepeta penina, ko se osvobodi zamaška.

Penino prelijemo v kozarec s pecljem in že se lahko predamo omami cvetličnih vonjav, opazujemo igro drobcenih mehurčkov in barvnih nians. Glavni užitek pa je, ko jo okusimo s svojimi brbončicami. Mehurčki nas prijetno osvežijo, medtem ko nas lahkotno božajo kakor snežinke ali pa močneje opozorijo nase. Peneča se vina so najboljša, ko jih postrežemo pri temperaturi med 6 in 8 stopinj Celzija.

Kaj pomenijo oznake na penini?

Oznaka na etiketi penečega vina nam pove, kako sladko je vino. Poimenovanja brut, extra dry, sec, demi sec in doux si sledijo od suhega do sladkega. Oznaka brut pomeni, da je vino zelo suho z malo sladkorja (12 g/l), oznaka sec pa nam da vedeti, da je vino polsuho in ima vsebnost sladkorja od 17 do 35 g/l.

Penini kleti Vinakoper v novih preoblekah: Capris Cuvee in Capris Muškat

Praznična druženja pa tudi druge priložnosti bosta lepo zaokrožili dve penini Vinakoper, ki ljubitelje penečih se vin pozdravljata v novih preoblekah.

Capris Cuvee iz sort malvazija, chardonnay in beli pinot je bistro zlatorumeno peneče vino z zelenimi odtenki. Sorta malvazija mu daje značilen vonj in okus, ki je zelo aromatičen, svež in privlačen, s sladkim pookusom. Je fantastičen aperitiv, ki se odlično poda jedem iz morskih sadežev, testeninam in rižotam z lažjimi omakami, hladnim predjedem, perutnini in sadju. Kot sestavina vas ne bo razočaral pri pripravi sorbetov.

S kozarcem Capris Cuvee v roki lahko uživamo samostojno ali v družbi. Ne samo ob praznovanjih, je enkratna izbira tudi za romantično večerjo ali kot darilo.

Foto: David Lotrič

Capris Muškat iz sorte rumeni muškat prepoznamo po bistri zlatorumeni barvi in bogatem vonju in okusu. V njem čutimo sladke in osvežilne arome marelice, citrusov in melone, ki se prepletajo z vonjem jasmina, ličija in kosmulje. To vino izberemo ob jedeh s pikantnimi omakami, azijski hrani, karijih … Odlično se ujame s kozicami, piščancem na žaru, dimljenim lososom. Presenetilo vas bo ob svežih sadnih solatah, jagodah, čokoladnem mussu, sladicah z vanilijevo kremo ter svežem sadju. Capris Muškat izberite ob koncu obroka ob sladici, ob druženjih in sproščenem klepetu s prijatelji.

Penine Capris so na voljo v vinskem butiku Hiše refoška in v bolšjih restavracijah na slovenski obali. V pomladnih mesecih bosta popolno prenovo doživeli tudi penini Capris Rose in Capris Refošk.