MARKOČIČ PO PRVEM LETU ŽUPANOVANJA: "Občina se ne bo podredila ozkim interesom kapitala" (VIDEO)

Izola

Ob izteku prvega leta županovanja smo se usedli z izolskim županom Danilom Markočičem in se skupaj z njim ozrli na preteklo obdobje. Izmed vseh obalnih občin je bilo za izolsko še najbolj mirno, morda tudi zato, ker se je na županski stolček usedel politično najbolj podkovani novi župan. Po dolgem času so v Izoli že pred novim letom sprejeli proračun za prihajajoče leto, v katerem je kar 37 odstotkov investicijskih sredstev, kar pomeni, da imajo v občini velike načrte. Kot največji dosežek pa Markočič izpostavlja opazko, da se na obraze Izolank in Izolanov vrača nasmeh, saj so začutili, da je v mestu zapihal veter spremembe. Razkril nam je tudi, kako se je naučil 'odpirati vrata v Ljubljani', kaj na njegovo zaposlenost pravi žena in, ali še najde čas za oljkarstvo.

Danilo Markočič je nad doseženimi rezultati minulega leta izredno zadovoljen. Leto je zaradi številnih aktivnosti in dogodkov minilo, kot bi mignil, a se je izteklo še bolje, kot je pričakoval. Poskušal je delati brez koalicije, a je po nekaj mesecih ugotovil, da tako ne bo mogel nadaljevati. V občini je sicer naredil bolj malo kadrovskih sprememb, saj je, kot pravi, podedoval izredno dobro ekipo. Z njo je uspel po dolgem času že v tekočem letu sprejeti proračun za prihajajoče leto.

"Zastavili smo si jasne cilje, kar 37 odstotkov je investicijskih sredstev," je ponosno dejal župan in naštel začrtane projekte, kot enega največjih potencialov Izole pa izpostavil t. i. degredirana območja. "Občina se ne bo podredila ozkim interesom kapitala, kar bomo naredili, bomo v soglasju z občani."

Očitno je, da ima Markočič že kar nekaj izkušenj v politiki, zato se je tudi naučil 'odpirati vrata v Ljubljani', a kot pravi, jih ni nikoli poskušal odpreti s 'figo v žepu'. Najbolj ga sicer veseli, da se na obraze občank in občanov vračata nasmeh in optimizem. Je pa priznal, da kot župan nima zasebnosti in je vedno v službi: "Župan je kot župnik, vedno na razpolago občanom oziroma župljanom. Težko uskladim zasebno življenje z javnim. Še ko se recimo z ženo sprehajam po mestu, me za rokav pocuka zaskrbljen občan in me seznani s svojim problemom."

Zaradi županovanja je bil primoran na stranski tir postaviti tudi svojo veliko ljubezen, oljkarstvo. "Nisem polovičar, nočem delati nekaj na pol, ampak na polno. Izbral sem občino in se ji popolnoma posvečam, oljkarstvo bo moralo počakati. A oljka je kot mati: ko si z njo, ti veliko daje, ko jo zapustiš, te čaka, ko se vrneš, te sprejme z odprtimi rokami."

Celotnemu pogovoru z izolskim županom Danilom Markočičem lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija