Led še naprej ovira promet po Sloveniji

Kronika

Ledeni primež, ki je zadnje dni zajel Slovenijo in povzročil obsežen izpad elektrike, zaprl preštevilne ceste ter uničil ogromno gozdov, še ni popustil. Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste, več kot 50.000 gospodinjstev je še eno noč preživelo brez elektrike. Zaprte so mnoge šole.

Na gorenjski, pomurski in dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste. Dodajajo, da obstaja nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov.

Vremenoslovci so tudi za danes razglasili rdeči alarm, in sicer za severozahodno Slovenijo. Na širšem območju Julijskih Alp je namreč zelo velika nevarnost snežnih plazov. Zaradi tega je policija že v ponedeljek ljudi posvarila pred obiskovanjem gora.

Ponekod so brez elektrike že od petka. Brez elektrike je bila vsaj nekaj časa kar četrtina gospodinjstev v državi. Ekipam elektrodistribucijskih podjetij je tekom ponedeljka ponekod uspelo vzpostaviti dobavo elektrike, a bodo z delom nadaljevali tudi danes.

Uprava za zaščito in reševanje bi glede na obseg poškodovanega električnega omrežja za pomoč na terenu potrebovala 126 velikih agregatov ter več kot 300 malih. V nedeljo so druge države zaprosili za 100 agregatov, a toliko agregatov nikakor ne bodo dobili, je v ponedeljkovih Odmevih na TV Slovenija povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Zaradi vremena so že več dni zamude tudi v železniškem prometu.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je v omenjeni oddaji ocenil, da bodo lahko vsem uporabnikom Elektra Ljubljana elektriko zagotovili v roku 10 do 14 dni, dobava bo morda motena le na najbolj odročnih krajih. Glede škode na omrežju je navedel, da kilometer 110 kilovoltnega daljnovoda stane med 250.000 in 300.000 evrov.

Zaradi vremena so že več dni zamude tudi v železniškem prometu, mnogo vlakov zaradi zaprtih prog ne vozi, tudi tisti, ki vozijo, imajo zamude. Po podatkih Slovenskih železnic bo okoli 250 minut zamude imel vlak Jesenice-Dobova. Vlak Jesenice-Ljubljana zamuja 57 minut, vlak Ljubljana-Jesenice pa 60 minut. Po ocenah Slovenskih železnic naj bi njihovi delavci danes uspeli vzpostaviti promet na številnih progah. Kjer proge ostajajo zaprte, pa potnikom zagotavljajo nadomestne avtobusne prevoze.