Hrvaška bo Sloveniji izročila obsojenega dvojnega morilca

Kronika

Hrvaška je na podlagi evropskega pripornega naloga v petek prijela 72-letnega Dragutina Kunšteka, ki ga je zahtevala Slovenija. Po končanem postopku na sodišču sledi izročitev, je za STA danes potrdila tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Jelena Bikić. Kunštek je bil v Sloveniji obsojen na 12 let zapora zaradi dvojnega umora.

Slovenija je iskala Kunšteka dobre dve desetletji, potem ko se ni vrnil z vikend dopusta v priporu. Tako bo moral v zaporu preživeti še slabih sedem let, poročajo danes hrvaški mediji. Kunštek je mirno živel na severozahodu Hrvaške, a so se zadeve spremenile po 1. januarju letos, ko je Hrvaška ukinila časovno omejitev za izročitve svojih državljanov na podlagi evropskega pripornega naloga.

Zločin se je zgodil 3. maja 1988, ko je Kunštek s pištolo umoril brata Božidarja in Joža Gobca, hudo pa ranil njihovega soseda Matijo Pestotnika v Spodnjem Sečovem pri Rogaški Slatini. Takrat 47-letni Kunštek, ki je bil voznik tovornjaka iz vasi Vinkovec pri Krapini na Hrvaškem, je pred prekinitvijo zakonske zveze stanoval pri Sonji Halužan, navaja Jutarnji list.

Krvava tragedija, ki je pretresla Slovenijo in takratno Jugoslavijo se je pripetila zaradi spora o uporabi pristopne poti, ki so je krajani uredili, Kunštek pa naj bi jo uničeval, ko je po njej vozil s svojim tovornjakom. Potem ko sta se 2. maja sprla s Kunštekom, sta se brata Gobec in Pestotnik naslednji dan oborožili z ročajem lopate in z motiko ter prišla opozorit Halužanovo, naj bo njen "ljubimec" bolj previden. Dodaja, da je Kunštek po streljanju mirno počakal policijo. Obsodili so ga za dvojni umor, medtem ko so zavrnili obtožbo za poskus umora Pestotnika, češ da je šlo za prekoračitev nujne samoobrambe.

Med dolgoletnim sojenjem je Kunštek bil v priporu, ko so ga izpustili na prosti vikend, pa je že bila vojna. Potem ko se je vrnil na Hrvaško, je izkoristil možnost, da ga Hrvaška kot svojega državljana ne bo izročila Sloveniji, ki je za njim razpisala tiralico.