KAKO SE ODLOČITI NA EVROPSKIH VOLITVAH? Ta aplikacija vam bo pomagala pri izbiri stranke

Slovenija

Inštitut Danes je nov dan je na novinarski konferenci ob dnevu Evrope predstavil aplikacijo Izvoli.eu, prek katere lahko uporabniki ugotovijo, s katero stranko na evropskih volitvah se najbolj ujemajo. Inštitut želi z aplikacijo pri volivcih izboljšati poznavanje stališč strank do ključnih evropskih vprašanj, s tem pa dvigniti volilno udeležbo.

Aplikacija uporabnikom omogoča, da se opredelijo do 30 izjav, povezanih s področji, ki bodo v naslednjih petih letih pomembno vplivala na prihodnost Evrope, med katerimi so denimo varovanje okolja, migracije in gospodarstvo, je dejal sodelavec inštituta Nejc Horvat. Ko uporabniki zaključijo z odgovarjanjem, izvedo, katere tri stranke se najbolj skladajo z njihovimi prepričanji oziroma so na izjave največkrat podale enaka mnenja.

Danes je nov dan je vsem političnim strankam, ki kandidirajo na volitvah v Evropski parlament v Sloveniji, poslal spletni vprašalnik z izjavami v aplikaciji. Svoja stališča je do novinarske konference posredovalo 10 strank oziroma kandidatnih list, zaenkrat pa se nista odzvali SLS in Zeleni Slovenije. Avtorji aplikacije so sicer ocenili, da je bil odziv strank dober.

Inštitut Danes je nov dan je opozoril, da volitve v Evropski parlament še posebej v Sloveniji ne dobijo veliko javne pozornosti, čeprav gre za edino neposredno izvoljeno institucijo EU. "Upamo, da bo aplikacija pomagala predvolilno kampanjo osredotočiti na konkretne vsebine oziroma politike, da se bodo lahko volivci lažje do njih opredelili in potem dejansko tudi odšli na volišča," je dejal Horvat.

Danes je nov dan je Izvoli.eu razvil v sodelovanju z mrežo več evropskih organizacij VoteMatch Europe, kar pomeni, da lahko uporabniki svoja stališča v aplikaciji primerjajo tudi s političnimi strankami iz drugih držav članic EU.

Inštitut je začel s partnerskimi organizacijami izjave za aplikacijo usklajevati septembra lani. Kot je inštitut zapisal na spletni strani Izvoli.eu, so bili pri izboru izjav pozorni na relevantnost in razumljivost za različne skupine ljudi. Poleg tega je bilo v procesu izbire ključno, da so relevantne za trenutno evropsko politiko. Inštitut je osem izjav od 30 izbral tudi prek debat in vprašalnikov za mlade v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  11 .05. 2024 ob  14: 12
-2
A to Muki smrduki nastavlja z našim denarjem? Levičarji pogoreli boste na eu ravni....šele pol vam bomo hebali m.