ZADOVOLJEN, A TUDI MALO RAZOČARAN: Koprčanu Toniju Vodišku ni uspelo ubraniti naslova svetovnega prvaka (FOTO)

Koper

Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu v formuli kite v francoskem Hyeresu končal v polfinalu zaključnih bojev za odličja in je osvojil skupno osmo mesto. S tem ni ubranil naslova svetovnega podprvaka. Zlato je tako kot na lanskem SP na Nizozemskem osvojil Singapurec Maximilian Maeder.

Marina Vodišek je jadrala v srebrni skupini in je prvenstvo zaključila že v soboto na skupnem 33. mestu.

"Po eni strani sem s SP zadovoljen, pa istočasno tudi malo razočaran. Izkušnja tega tedna je bila neverjetna, ne bi bilo mogoče biti bolje, da bi bil še bolje psihično pripravljen za nastop na olimpijskih igrah. Videl sem, kaj moram še narediti. Zadnja dva dneva sem vendarle pokazal, kaj znam na morju. V današnji polfinalni regati sem nastopil dobro. Nisem sicer v vseh regatah zmagal, a sem pridobil dve mesti v končnem seštevku," je povedal Vodišek.

Že dolgo nazaj si je zagotovil nastop na OI v Parizu. Zaenkrat ima pred tekmo leta predvidene le še regate za trening.

V prvi polfinalni skupini včerajšnjega dne je 23-letni Vodišek, leta 2022 je bil svetovni in evropski prvak, končal na tretjem mestu, za Francozom Axelom Mazello in Italijanom Lorenzom Boschettijem, premagal pa je Brazilca Bruna Loba.

Sedemnajstletni Maeder je bil prvi od uvodnega dne in nato vodstva ni več izpustil iz rok. Prvi je bil tudi v velikem finalu za odličja. Srebro je osvojil Italijan Riccardo Pianosi, oba sta bila tudi na čelu konkurence tekmovalcev do 21 let, bron pa je pripadel Avstrijcu Valentinu Bontusu.

Slednji se je v finale najboljše četverice prebil po zmagi v drugi polfinalni skupini ter nato na četrto mesto potisnil Mazella. Med jadralkami je slavila Francozinja Lauriane Nolot.

Vodiška so na tem SP pestile težave z opremo. Prvi dan regat je končal na četrtem, tretjem in dveh drugih mestih v skupini in bil skupno sedmi. Naslednji dan je nazadoval na 10. mesto.

Tedaj so tekmovali v vetru z okrog 12 do 15 vozli jakosti, ki pa je močno nihal. Zato so imeli ponovno težke razmere na regatnem polju in pred odhodom nanj, predvsem zaradi pravilne izbire velikosti padala. Dan pozneje je Vodišek kvalifikacije zaključil na 12. mestu in priznal, da njegovi dosežki niso najboljši.

"Manjše probleme imamo z opremo, in sicer z novim foilom, ki ventilira oziroma vibrira v vodi, kar me zmede. Peljal sem ga na servis, a še vedno ni v redu. Danes sem bil zato v dveh regatah bolj zadaj, ker sem padel, in tudi sicer zaradi težav si ne upam potiskati do konca. Nekaj sem spremenil tudi na deski," je pred finalnimi regatami dejal Koprčan.

Še eno mesto je izgubil po prvem finalnem dnevu, nato pa je v soboto s 13. mesta napredoval na deseto po tretjem, šestem, drugem in 11. mestu, kar je bil njegov drugi najboljši dan pa tem SP po uvodnem. S tem si je zagotovil zaključne regate za medalje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija