KRAJ Z NENAVADNIM IMENOM – KRVAVI POTOK: So za to zaslužni Napoleonovi vojaki ali Uskoki? (VIDEO)

Koper

Morda ste se kdaj že spraševali, kako je Krvavi Potok dobil ime. Domačini pravijo, da po potoku, od katerega je danes ostala samo še suha struga. Nekoč so se prebivalci ukvarjali večinoma s kmetijstvom, v zadnjih letih so našli zaposlitve v bližnjih večjih krajih. Zaradi neposredne bližine zahodne meje je tu našlo svoj dom tudi veliko Italijanov. So pa prebivalci Krvavega potoka danes izredno ponosni na nogometni stadion.

Krvavi Potok spada pod Občino Hrpelje-Kozina. Potok z istim imenom se izliva v Glinščico. Struga je večinoma suha, le občasno, morda vsaki dve leti se napolni ob obilnem deževju. Vas šteje komaj 20 hiš in ima okoli 60 prebivalcev. Včasih so imeli šolo in trgovino, a so oboje zaprli. Ostala pa je gostilna in igralnica.

Po enem od ustnih izročil o nastanku imena, naj bi le-to segalo v čas Napoleonovih pohodov. Njegove vojake naj bi napadali in jih okradli in takrat naj bi potok v vas zmeraj pritekel krvav. Po drugi legendi naj bi se na tem območju naselili Uskoki in naj bi po potoku tekla "turška kri".

Geografsko gledano je Krvavi Potok od Trsta oddaljen dvanajst kilometrov, 60 km od Reke in Opatije, domačini se na delo vozijo tudi v Ljubljano. Radi pa se pohvalijo s stoletno zgodovino svojega nogometna kluba NK Jadran. Pred drugo svetovno vojno niso imeli niti prave žoge in so jo morali narediti sami iz cunj. Prvo žogo so kupili tako, da so v Trst peljali prodat poln voziček cunj in s tem zaslužili 32 lir.

Pomemben dogodek je bila tudi otvoritev nogometna stadiona 25. maja leta 1977, ko sta odigrala prijateljsko tekmo nogometna kluba Olimpija in Reka, ki sta bila takrat prvoligaša. Leta 1991 je bil NK Jadran prvak takratne Primorske lige. Uvrstili so se v tretjo slovensko ligo in leta 1996 še v drugo slovensko ligo, v kateri so nastopali do leta 2003. Od vsega začetka ima klub svojo himno, ki jo je uglasbil Zoran Šturm in se še vedno prepeva, tudi ona je stara sto let.

Poleg glavnega stadiona so imeli še enega manjšega, na katerem se sedaj na osmih hektarih razprostira sončna elektrarna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija