JESEN VABI NA KRAS: V soboto odprtje jubilejnega 20. Meseca kraške kuhinje

Slovenija

S sobotnim odprtjem na dvorišču gradu Štanjel se bo začel jubilejni, že 20. Mesec kraške kuhinje. S projektom, ki bogati jesensko ponudbo Krasa, skušajo lokalni gostinci in vinarji že dve desetletji privabiti obiskovalce, da si poleg naravnih lepot privoščijo tudi razvajanje brbončic. Letošnja rdeča nit bodo jedi iz divjačine ter rdeče kraške penine.

Osrednji dogodek, s katerim bodo obeležili jubilej, bo to soboto v srednjeveškem Štanjelu, kjer bodo od 12. ure dalje pripravili degustacije dobrot sodelujočih gostincev in kar 14 kraških penin domačih vinarjev. Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi kamnoseško tradicijo na Krasu, si ogledali galerije v Štanjelu in nakupovali na Kraški tržnici.

"Z mesecem kraške kuhinje želimo izpostaviti posebnosti kraške kulinarike, vsako leto pa izberemo rdečo nit – letos divjačina in rdeče penine, ki ji gostinci sledijo pri pripravi svojih menijev. Želimo si namreč, da bi se obiskovalci vračali vsako leto," je povedala vodja TIC Štanjel Helena Kosmina. Promocijsko akcijo pripravljajo v sodelovanju s TIC Sežana in društvom Planta.

"Odziv obiskovalcev je dober, tudi zato se verjetno vsako leto več gostincev pridruži akciji," je še dejala Kosmina.


Letošnji Mesec kraške kuhinje, ki se bo sklenil tik pred martinovim, 6. novembra, bo sooblikovalo 13 gostinskih ponudnikov in pet vinarjev. V tem mesecu bodo gostinci obiskovalcem ponujali posebne menije z jedmi iz divjačine in rdečimi peninami. Pripravili bodo tudi nekaj delavnic in dva posebna večera – Od lovca do biodinamičnega krožnika ter Večer divjačine in kraških vin. Podroben program lahko najdete na www.visitkras.info.

Deli novico: