JE ZIME KONEC, ŠE PREDEN SE JE SPLOH ZAČELA? Zvončki in trobentice že cvetijo, meteorologi pa napovedujejo to

Slovenija

V minulih dneh so meteorologi napovedovali prihod hladne fronte in močne ohladitve, a bistvenih sprememb še ni bilo zaznati. Popoldne bomo imeli na Primorskem pretežno jasno vreme in prijetnih 12 stopinj Celzija. Nič kaj zimsko, torej. Marsikje na Obali je zaradi tega že moč videti znanilce pomladi, zvončke in trobentice. Nas bo letos zima sploh obiskala? Kaj pravijo meteorologi? 

Že od konca decembra imamo v Evropi dokaj neobičajno vremensko situacijo, je v oddaji Agencije RS za okolje (Arso) povedal Gregor Vertačnik. "Polarna fronta je pomaknjena precej nad severni del Evrope, veliko bolj severno, kot je običajno pozimi. Zaradi tega je večji del Evrope v topli zračni masi," je pojasnil klimatolog.

"Dolgoročno ni videti, tako po izračunih meteoroloških modelov kot tudi pri sezonskih napovedih, da bi se situacija bistveno spremenila. Vendar pa bomo težko prestali drugi del zime, brez da bi prišlo do kakšne izrazite ohladitve. Se pravi, da bo ta polarna zračna masa vdrla na naše območje in bo prišlo do močnejše ohladitve," je dejal.

Strunjanski znanilci pomladi ???? Foto: Mojca Pečnik Dessardo, 2.2.2020

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 02. februar 2020

Zima torej letos bo, ampak kdaj?

Po besedah meteorologa Blaža Štera bo vse do konca tedna precej milo za ta čas, tudi v začetku prihodnjega tedna ni pričakovati ohladitev. Zaradi vetra bo manj megleno, deležni bomo več sonca. "Manjša sprememba vremena nas čaka v petek, ko se bo okrepil jugozahodni tok nad nami in takrat bomo imeli tipičen jugozahodni tip vremena, se pravi več oblačnosti na zahodni polovici države in manj na vzhodni. Konec tedna lahko pričakujemo manjše padavine, zlasti na Notranjskem in Primorskem bo lahko rosilo."

Vreme bo dokaj pestro, a zelo toplo za ta čas. "Le v četrtek bodo jutranje temperature pod lediščem, potem pa bodo tudi jutra dokaj topla, čez dan pa vse od 10 do 15 stopinj, na vzhodu pa konec tedna tudi nad 15 stopinj Celzija. Imeli bomo bolj spomladanske razmere kot zimske," je napovedal Šter.

Napoved za prihodnje dni

Danes popoldne bo torej na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo še okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Zvečer in v prvem delu noči bo še vztrajal zmeren do močan severnik, ki se bo proti jutru polegel. Jutri bo pretežno jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 4 do 10 stopinj, piše na spletnih straneh Arsa.

V petek bo precej jasno, na vzhodu bo občasno zmerno oblačno. V soboto bo na zahodu jasno, v notranjosti pa bo nizka oblačnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija