Janković: Za bančno luknjo so krivi bankirji

Ljubljanski župan in ustanovitelj Pozitivne Slovenije Zoran Janković je v pogovoru za današnje Delo dejal, da so za bančno luknjo krivi bankirji. Ob prodajanju državnih podjetij opozarja, da ko je vse prodano, ni več razvoja. Kot župan pa "niti slučajno" ne bo odstopil, pravi.

Janković ob vprašanju prodaje državnih podjetij poudarja, da "ko enkrat vse prodaš, nimaš več razvoja". Prepričan je, da v nekaterih državah, ki "nam jih dajejo za zgled, niso zadovoljni, da nimajo ničesar več svojega". Ob tem primerja Lek in Krko, pri čemer je, kot pravi, po vseh kazalcih domače podjetje boljše.

Žal mu je za Mercator

Za Mercator mu je "absolutno" žal, da se prodaja. Kar je storil lastnik hrvaškega živilsko-trgovskega koncerna Agrokor Ivica Todorić, ki kupuje Mercator, bi storil tudi sam, pravi. "Zdaj je čas za kupovanje podjetij," je pojasnil.

Glede gradbene jame na Bavarskem dvoru pravi, da je banka dala osem milijonov evrov posojila, stečajni upravitelj pa jo je nazadnje prodal tujcu za 1,35 milijona evrov. "Zemljišče pa ima gradbeno dovoljenje. Boljše naložbe v Ljubljani ni," opozarja.

Ta tujec, ki prihaja iz Armenije, bo po Jankovićevih besedah gradil po projektu, ki ga bo stal še največ 20 milijonov evrov.

Glede problematike Stožic, kjer so nepoplačani podizvajalci zasebnega partnerja v stečaju, Janković pravi, da je podizvajalcev zasebnega partnerja v Sloveniji več deset tisoč, Grep pa jim je dolžen manj kot pet milijonov evrov.

Za Mestno občino Ljubljana je bil ta projekt javno-zasebnega partnerstva uspešen, poudarja. "Za luknjo pa je kriva banka, ker ni do konca servisirala trgovskega dela, iz katerega bi se potem tudi poplačala," je opozoril. "Če bo šla terjatev na slabo banko, jo bo ta morda prodala za 50 milijonov. Ni boljše naložbe," je prepričan.

Ob sumu kriminalistov, da je bil dogovor med njim, zdajšnjim obrambnim ministrom Romanom Jakičem in Samom Lozejem lažen, da je Grep tako dobil 115 milijonov evrov posojila, poudarja, da pogodba ni fiktivna. "Kriminalisti niso tisti, ki odločajo, ali je neka pogodba fiktivna," pravi.

"Za ministra Jakiča dam roko v ogenj, tudi za to pogodbo, ker vem, kako trdo se je pogajal," je dejal. Meni, da se je Jakič pri svoji izjavi, da bo v primeru pravnomočne obtožnice odstopil, prenaglil. Pravnomočna obtožnica ni obsodba, ampak je šele začetek sodnega postopka, opozarja.

Janković ne namerava odstopiti

Sam poudarja, da "niti slučajno" ne bo odstopil. Jeseni se mu izteče mandat, do takrat pa verjetno ne bo nobene sodbe, je dodal.

Na vprašanje, ali to pomeni, da se poslavlja od županske funkcije, odgovarja: "Tega pa nisem rekel, 9. maja bom sporočil."

Župan upa, da jim bo uspelo na Dunajski narediti še en pas, ker je to sorazmerno poceni. V zadnjem letu mandata pa med infrastrukturnimi projekti, ki se jih najbolj veseli, omenja sedem cest v Polju, Zaloško, Industrijsko cesto, 148 stanovanj v Polju, kanalizacijo med Rakovo jelšo in Golovcem, Ižanko do Jurčkove ceste, Litijsko cesto, povezavo Brdo-Tržaška. Trg republike bo brez avtomobilov, narejenih bo 12 privezov na Špici. Zelo vesel bo tudi, če bodo na voljo evropska sredstva za kanal Co.

Veseli se izgradnje džamije

Na športnem področju računa na tri projekte v fazi gradnje, kopališče Kolezija, gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek in odbojkarski center v Črnučah.

Na področju kulture so se vključili v nacionalni program z Rogom in Cukrarno. Na gradu bo muzej lutk, obnovili bodo poročne in Hribarjevo dvorano, Plečnikovo hišo in Švicarijo.Začeti bi morali še kopališče Ilirija in Plečnikov stadion, veseli pa se tudi izgradnje džamije.

johanna |  06 .01. 2014 ob  21: 46
Ne samo bankirji,pa tudi tisti Jakići,ki so nategnili bankirje z fiktivnimi pogodbami pa tisti Sivćki,ki so posredovali za kredite.. j ....JANKOVIĆĆ je zapufal MERKATOR za skoraj milijardo EU ,uničil vso konkurenco v trgovini na drobno,sedaj ko je potrebno dolgove odplačevati pa je kriza Plače so zato nizke ,preveč je zaposlenih ,konkurenca,SPAR LIDL HOFER imajo vidno manj zaposlenih ob malo večjih plačah,DOBIČKE paENORMNO VEČJE, ker niso zadolženi!!!!! To jlujee naredil dobrega za nas, da MERKATOR negativno posluje TUJCI pa imajp EXTRA PROFITT
sseses |  06 .01. 2014 ob  15: 04
Janković: Za bančno luknjo so krivi bankirji

No shit Sherlock!
Novica |  06 .01. 2014 ob  14: 38
ki zagotovo spada na Obalo!
Poleg vsega pa tega jankoviča niti videt ne morem, kaj šele, da bi imela kaj od njegovih izjav! Bljek!