Jakič izkazal spoštovanje gasilcem

Minister za obrambo Roman Jakič je danes sprejel gasilke in gasilce, ki so lani sodelovali na gasilski olimpijadi, pa tudi predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakšo, poveljnika Francija Petka in druge predstavnike zveze. Kot so zapisali na spletni strani ministrstva, je namreč želel tudi na ta način izkazati priznanje delu gasilcev.

Gasilci so sicer lani opravili več kot 13.000 različnih intervencij. Približno polovica jih je bila ob požarih, v katerih je sodelovalo več kot 50.000 gasilcev iz vse države, več kot 2000-krat so gasilci posredovali ob prometnih nesrečah in pri tem tudi rešili človeška življenja. Prav tako so sodelovali v intervencijah ob plazovih, poplavah in neurjih, pa tudi ob raznovrstnih onesnaženjih in nesrečah z nevarnimi snovmi ter v drugih tehničnih posredovanjih, pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu.

Ob sprejemu gasilcev je Jakič dejal, da si danes ukrepanja ob nesrečah ne moremo zamisliti brez gasilcev, pri čemer večino intervencij opravijo prostovoljni gasilci. "Zaradi vaše številčnosti in hitre mobilizacije predstavljate nacionalno bogastvo," je poudaril in izrazil zadovoljstvo, da se je slovenski politiki lani uspelo poenotiti prav pri gasilstvu, ki je temu področju le vrnila del sredstev za letos.

Po ministrovih besedah so lani, preko Uprave RS za zaščito in reševanje, za gasilstvo zagotovili enako višino sredstev kot leto prej, a vladne varčevalne ukrepe bodo občutili vsi. Ob tem je Jakič izpostavil, da bo ob omejenih virih izobraževanje eno od prednostnih področij, s katerimi ministrstvo želi ohraniti raven operativnega delovanja.

Minister je danes pohvalil tudi raven znanja, veščin in fizične pripravljenosti gasilcev ter jim čestital za devet pokalov, ki so jih osvojili na lanski gasilski olimpijadi v Franciji. Zadovoljen je tudi z odločnim sodelovanjem z Gasilsko zvezo Slovenije in povedal, da se bo zavzemal, da se delovanje gasilcev na terenu čim bolj olajša. Hkrati je opozoril na pomen preventivnega ukrepanja prebivalcev in na zavedanje delodajalcev, da imajo tudi oni v sistemu zaščite, reševanja in pomoči pomembno vlogo, so še zapisali na ministrstvu.

Petek |  06 .01. 2014 ob  20: 53
Govora je o Prostovoljčkih-Dobrovoljčkih, da nebo pomote.......