ITALIJA BO PODALJŠALA KARANTENO: Kitajska prvič brez nove domače okužbe

Svet

Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal, da bodo karanteno in druge ukrepe v Italiji, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa in bi se morali izteči 3. aprila, podaljšali. Kitajska pa prvič po izbruhu epidemije koronavirusa na dnevni ravni ni zabeležila novega domačega primera okužbe. Zabeležili so sicer 34 novih primerov, a vse pri tistih, ki so prišli iz tujine, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje.

"Ni druge možnosti, kot da ukrepe, ki smo jih sprejeli in ki so za seboj potegnili zaprtje velikega dela podjetij, dejavnosti posameznikov, kot tudi delovanje šol, podaljšamo tudi po 3. aprilu," je v pogovoru za časnik Corriere della Sera dejal Conte.

"Izognili smo se kolapsu sistema, omejevalni ukrepi delujejo, jasno pa je, da se v času, ko pričakujemo vrhunec in se bo v prihodnjih dneh, tako upamo, število okužb začelo zmanjševati, vsaj za odstotek, ne bomo mogli takoj vrniti v običajno življenje," je dejal.

Conte je dejal, da podpira župane, ki so se odločili za zaprtje javnih parkov, saj je nesprejemljivo, da se ljudje tam zbirajo.

V Italiji je zaradi epidemije samo od torka do srede zvečer umrlo 475 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj je umrlo že več kot 3000 ljudi.

V Italiji, žarišču novega koronavirusa v Evropi, karantena za vso državo velja od 10. marca. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.

Oblasti so ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države, močno so omejili letalski promet, številna letališča so zaprta. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo.

Kitajska prvič brez novega domačega primera okužbe

Nekoliko bolj spodbudne novice prihajajo iz Kitajske. Zabeležili so osem novih smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19. Vse v provinci Hubei, ki je bila z mestom Wuhan začetna točka širjenja tega virusa.

Glavno tveganje zdaj predstavljajo prišleki iz tujine. V Pekingu so že uvedli niz ukrepov, da bi preprečili drugi val širjenja okužb. Med drugim so odredili obvezno karanteno za vse letalske potnike, ki prihajajo v Peking iz tujine. Nekaj letov pa so preusmerili tudi na druga letališča in v druga mesta, predvsem lete domačih letalskih prevoznikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako v Pekingu ostajajo v veljavi strogi omejevalni ukrepi. Gibanje prebivalstva je še vedno omejeno, šole so zaprte, pouk pa poteka preko spleta. Podjetja in tovarne pa počasi začenjajo znova obratovati.

Na Kitajskem so doslej zabeležili 189 "uvoženih" primerov okužbe s koronavirusom, torej pri tistih ljudeh, ki so prišli iz tujine. Skupno so od začetka izbruha zabeležili 80.928 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. 3245 ljudi je umrlo. 70.420 pa jih je po bolezni že okrevalo, je še sporočila kitajska nacionalna komisija za zdravje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija