KJE JE 4,5 MILIJONA NUJNO POTREBNIH MASK: Na poti izginil šofer kamiona, Nemci ne dovolijo izvoza?

Slovenija

Minister za obrambo Matej Tonin je v Odmevih na TVS opozoril, da je pomanjkanje zaščitne opreme "alarmantno kritično". Glede pričakovane pošiljke je povedal, da se je zapletlo pri prevozu 1,5 milijona zaščitnih mask iz nemškega Hamburga v Slovenijo. Po ministrovih besedah se trudijo razrešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo.

Stvari ne stečejo, kamiona čakata, problem so tudi zastoji na meji, je dejal minister. "Nemci skušajo morda uveljaviti določbo, da ne dovolijo izvoza nobene opreme, ki jo sami potrebujejo," je dodal.

Včeraj se je po Toninovih navedbah zgodil še drug incident. V Slovenijo bi preko Italije morala priti še pošiljka s tremi milijoni mask, vendar po ministrovih besedah ne morejo vzpostaviti stika z voznikom, zato ne vedo, kje je. "Če bi kdo izkoristil to krizo za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, te pa bi izginile, bi bilo zelo hudo," je dodal. Pričakuje, da bodo danes vedeli več.

Ob pošiljki doniranih mask s Kitajske pa je Tonin ocenil, da Slovenci vedno držimo skupaj, ko je kriza. Zahvalil se je vsem Slovencem po svetu, ki so uporabili svoje veze, da Slovenija dobi to zaščitno opremo. Skladišča so bila v petek prazna, zato zaloge zaščitne opreme iščejo po vsem svetu. Donacija fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja, ki jo je vzpodbudil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, je včeraj prispela v Belgijo. V Slovenijo naj bi pošiljka doniranih 300.000 mask po ministrovih besedah prispela v petek ali soboto.

Najbolj primanjkuje zaščitne opreme v zdravstvu. Stvar je alarmantno kritična, je opozoril Tonin. Predstavniki zdravstvenih domov in bolnišnic so povedali, da zaščitne opreme kronično primanjkuje, nekateri imajo zaščitne opreme samo za dva do tri dni, je povzel minister.

Tonin je pozval k pomoči, da zaščitna oprema pride v Slovenijo. Zagotovil je, da denar ni problem. "Po mojih informacijah imamo že plačanih 10 milijonov mask, problem pa je zdaj dostaviti to robo v Slovenijo," je dejal.

"Upam, da se bo zadeva premaknila naprej, po včerajšnjem sestanku voditeljev EU se nakazuje, da bomo delovali bolj složno. Potreben bo evropski pristop, da bomo drug drugemu pomagali," je poudaril. Izrazil je upanje, da bodo druge EU države razumele, da je čas za solidarnost.

Pred dnevi so sicer po ministrovih besedah preverjali tudi možnost, da bi v Sloveniji lahko proizvajali maske, vendar to ne gre z danes na jutri. "Potrebni so tedni ali celo meseci, mi pa zaščitno opremo rabimo danes. Tudi gospodarstvo rabi zaščitno opremo, da bodo te stvari lahko delali. Ti trenutki, teh par dni je kritičnih, da nam ne pade zdravstveni sistem," je opozoril Tonin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  19 .03. 2020 ob  11: 29
Če je ena država ukradla maske drugi državi in je res.
Potem je kones Evropske unije.
Lahko gremo takoj na referendum.
V teh razmerah je smrtna kazen na mestu.
Trateški material vedno spremljajo agenti kje je tu obveščevalna služba.
Da vam je en šofer ukradel maske?
Italijani bodo naslednji, ki bodo izstopili iz Unije.
Diktat Makoroja, Merkele ( m2) in Jugovči nam greni življenja. Kaj počnejo šlo euro poslanci?
Mi državljani hočemo maske!
enbot |  19 .03. 2020 ob  11: 01
Nemčija je zaplenila, poglejte malo Italijanske (you tube radio.radio) verodostojne kanale in boste videli, kaj se dogaja. Ko EU prosto financira in daje denar velikim korporacijam, Italiji ponuja 100 000 000 Bančni KREDIT!
kokodek |  19 .03. 2020 ob  09: 08
maske je naročila že prejšnja oblast, minister za gospodarstvo je čakal jQuery112309526960555076418_1584604884291??…….zdaj pa je na vrsti vojno dobičkarstvo...….trenutna oblast gotovo ve, kaj je to.....
hvala vsem, ki skrbijo za vse nas!!!!!!! bodimo doma in bodimo veseli!!!!!!
va cagar |  19 .03. 2020 ob  08: 51
za vojne dobičkarje je kazen enotna po vsem svetu: brez sodišča po najkrajšem postopku...