HRVATI NE BODO SMELI VEČ ZAPUSTITI DOMOV: Obdukcija 65-letnega Istrana, ki naj bi bil prva žrtev, še ni zaključena

Svet

Na Hrvaškem so od nedelje popoldne potrdili 61 novih okužb z novim koronvirusom, danes devet, s čimer se je število okuženih zvišalo na 315, je danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Povedal je, da je na ventilatorje priključenih pet obolelih. Na Hrvaškem prebivalci od danes ne bodo več smeli od doma.

Na Hrvaškem so doslej opravili več kot 2750 testov zaradi suma okužbe na novi koronavirus, 33 testiranj je še v teku, je na redni popoldanski novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu dejal Beroš. Potrdil je, da je med okuženimi 16 zdravnikov, štirje specializanti medicine in tri medicinske sestre. Pet oseb se je ozdravelo.

Največ okuženih je v Zagrebu, kje so zabeležili 121 primerov. Sledita istrska županija s 26 primeri in primorsko-goranska županija z 21 primeri, so objavili na spletni strani hrvaške vlade koronavirus.hr. Štab civilne zaščite istrske županije je na današnji novinarski konferenci v Pulju povedal, da so v laboratorijih potrdili tudi dva primera okužbe pri državljanih Slovenije in Avstrije. Slovenskega državljana so napotili domov, so pojasnili.

Glas Istre tudi na svoji spletni strani navaja, da so v istrski županiji imeli prvi smrtni primer covida-19, česar Beroš še ni uradno potrdil. Na današnji dopoldanski novinarski konferenci v Zagrebu je zatrdil, da obdukcija 65-letnega moškega, za katerega od prejšnjega tedna sumijo, da je prva žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, še ni končana.

Potrdil je, da je na zagrebško letališče minulo noč prispelo letalo družbe Croatia Airlines, ki je pripeljalo še drugi del humanitarne pomoči iz Združenih arabskih emiratov. Gre za zaščitno zdravstveno opremo, ki je namenjena predvsem zdravstvenemu osebju.

Hrvaški notranji minister in šef štaba civilne zaščite Davor Božinović je dejal, da bodo danes na Hrvaškem uvedli nov ukrep v boju proti novemu koronavirusu, potem ko so v nedeljo zaprli tudi vse tržnice in trgovine v okviru tržnic. Po novem bodo prepovedali gibanje prebivalcev zunaj njihovih stalnih in začasnih prebivališč in na tak način poskusili upočasniti širjenje okužb.

Božinović je povedal, da bodo določili tudi izjeme, ki se predvsem nanašajo na zdravstvene delavce, pa tudi zaposlene v komunalnih, prometnih in infrastrukturnih podjetjih, delavce, ki potujejo na delo v drugo mesto ter novinarje. "Ukrepi bodo vse ostrejši in hitrejši, odvisno od tega, kako se bodo vsi na Hrvaškem obnašali glede na že sprejete ukrepe," je napovedal.

Povedal je, da se bodo tisti Zagrebčani, ki so zaradi potresa v nedeljo poiskali zatočišče v drugih delih države, predvsem ob obali, lahko vrnili domov. Pojasnil je, da je to pomembno tudi zaradi tega, ker majhna mesta ob obali nimajo ustreznih zdravstvenih zmogljivosti v primeru okužbe. Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je potrdil, da je celotna hrvaška epidemiološka služba v najvišji stopnji pripravljenosti zaradi novega koronavirusa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija