MOŠKI, KI JE UMRL V ISTRI, JE IMEL KORONAVIRUS: Zdravniška pomoč ni prišla "zaradi pomanjkanja časa"

Istra

Starejši moški, ki je v torek umrl v hrvaški Istri, je bil okužen z novim koronavirosom, ni pa še potrjeno, da je umrl za boleznijo covid-19, saj še vedno poteka preiskava o vzroku smrti, je povedala vodja zagrebške klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotić na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Kot poroča portal Glas Istre, naj bi šlo za 65-letnega Nina Kernjusa, lastnika znane restavracije Astarea v Brtonigli. Okužbo s koronavirusom je pokazal test, po tistem ko se mu je stanje močno poslabšalo in je v torek nenadoma umrl v samoizolaciji.

Nino Kernjus

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je včeraj izjavil, da obstaja zelo mala verjetnost, da bi moški umrl za koronavirusom. Družina preminulega je za omenjeni portal zanikala navedbe, ki so bile včeraj izrečene na novinarski konferenci civilne zaščite Istrske županije, da moški ni bil okužen s koronavirusom, da je imel blage simptome in da je zavrnil hospitalizacijo.

Po besedah sina in snahe preminulega je bil Nino še pred nekaj dnevi zdrav, slabo pa se je začel počutiti v ponedeljek zjutraj. Imel je temperaturo 38 stopinj Celzija, njegov splošni zdravnik iz Poreča pa jih je napotil na dežurnega epidemiologa iz Umaga. "Takoj smo ga kontaktirali in dobili odgovor, da se počaka en dan, če se stanje poslabša, pa naj vzame antipiretik. Naslednji dan se je situacija poslabšala, poklicali smo epidemiologa iz Umaga, ki nam je rekel, da v takih primerih ne morejo storiti ničesar, da morajo priti iz Pulja, prevzeti bolnika, ga odpeljati v Pulj, kjer se naredi bris, in ga ponovno pripeljati domov. Nismo mogli verjeti tej trditvi, ampak ni nam preostalo drugega, kot čakati nujno medicinsko pomoč," je za portal pojasnila družina preminulega.

Kot nadaljujejo, jim je zdravnik rekel, da bo prišel še isti dan, v torek okrog 10. ure zjutraj, to je drugi dan od njihovega prvega poziva. Bolnika so pripravili na prevzem, okoli 12. ure pa so jih po telefonu obvestili, da zaradi pomanjkanja časa ne morejo priti iz Pulja, da pa ga bo na domu obiskal zdravnik iz Umaga in mu vzel bris med 14. in 15. uro. Okoli 14.30 je družina prejela še en telefonski klic, da zaradi pomanjkanja časa vse prelagajo na naslednji dan.

Tiste noči se je moškemu stanje močno poslabšalo in ni mogel več dihati. Družina je poklicala nujno medicinsko pomoč in jih obvestila, da sumijo na covid-19. "Na žalost smo imeli ta sum že od začetka in ga nikoli nismo skrivali, niti reševalcem, ki so prišli v kombinezonih in maskah. Ko je prispela nujna pomoč, je bilo že prepozno. Nino je izgubljal zavest in poskusi oživljanja so bili zaman. Nismo si mislili, da se bo končalo tako, mislili smo, da ga bodo prevzeli, priklopili na respirator in da bo vse v redu," sta za portal še povedala skrušena sin in snaha pokojnika.

Na Hrvaškem 99 okuženih s koronavirusom, 12 več kot v sredo

Na Hrvaškem so danes sporočili, da imajo 99 okuženih z novim koronavirusom, kar je za 12 več kot v sredo zvečer. Večina okuženih na Hrvaškem ima blage simptome bolezni covid-19, le dva srednje težke, a njuni življenji nista ogroženi. Na Hrvaškem je pet oseb okrevalo po okužbi z novim koronavirusom. Skupno je v samoizolaciji več kot 12.500 oseb, med njimi jih je 760 pod zdravniškim nadzorom, ker so bili v stiku z okuženimi. Do zdaj so v laboratorijih pregledali skoraj 1400 vzorcev.

Zdravniki so znova pozvali državljane, naj upoštevajo ukrepe družbene osamitve in naj posebej pazijo na starejše od 65 let in kronične bolnike, ki jih koronavirus najbolj ogroža.

Hrvaška opolnoči zaprla mejo za 30 dni

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da so opolnoči za 30 dni uvedli poostrene ukrepe pri prehodu državne meje in običajnem življenju prebivalcev z namenom, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa. Povedal je, da na Hrvaško danes ni vstopil noben tuji državljan, razen voznikov tovornjakov, ki so bili v organiziranem tranzitu v tretje države. Napovedal je, da bodo kmalu v sodelovanju s kolegi iz sosednih držav objavili zemljevid tranzitnih poti za organizirani potniški in tovorni promet.

Kljub zaprti meji bo Hrvaška državljanom članic Evropske unije na Hrvaškem omogočila vrnitev domov, tako kot bodo v državo ob ukrepu 14-dnevne izolacije spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini.

Od polnoči so za 30 dni zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in higienskimi potrebščinami. Odprte so lahko lekarne, pekarne, kioski in bencinske črpalke. Zaprli so vse ostale storitvene objekte, ki niso nujno potrebni, kot so frizerski in kozmetični saloni, ter tudi športni in kulturni objekti. Prepovedani so vsi javni shodi, vključno z verskimi dogodki.

Javni prevoz bo zaenkrat potekal brez posebnih omejitev. V zagrebškem mestnem javnem prevozu so se odločili, da bodo zaradi manjšega števila potnikov na določenih linijah začasno zmanjšali število tramvajev in avtobusov, podobno kot ob poletnem voznem redu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Morje |  22 .03. 2020 ob  16: 20
Pocivaj v miru legenda, šjor Nino!