GROZILNA POŠILJKA TUDI V SIMONOVIČEVEM NABIRALNIKU: Besede niso bile potrebne, sporočilo je bilo jasno

Izola

V preteklih dneh smo že poročali o grozilnih pismih, ki so jih prejeli slovenski politiki. Spomnimo, Janez Janša, Matej Tonin in Zmago Jelinčič so v domačem nabiralniku našli kuverto z nabojem. A kot kaže, niso edini. Kuverta z metkom je ob odprtju nabiralnika šokirala tudi izolskega poslanca in podpredsednika državnega zbora Branka Simonoviča.

Kot nam je potrdil Simonovič, je pretekli ponedeljek, 25. oktobra, na domači naslov v Izoli tudi sam prejel grozilno pošiljko. V kuverti je bil le metek, v njej pa ni pisalo nič

So pa poslanci DeSUS prejeli pošiljko tudi na poslansko skupino. "V kuverti so bile še naše slike in križci na čelih," je pojasnil Simonovič.

Branko Simonovič

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj vodstvo stranke DeSUS tega dejanja ni komentiralo ali obsodilo. "Tudi jaz sem glede tega presenečen. Kolikor je meni znano, so se vse druge stranke odzvale, da je takšno dejanje nedopustno. Tudi sam osebno menim, da je nedopustno, da se spuščamo na takšen nivo. Stranka DeSUS ni reagirala, ali pa vsaj jaz nisem videl nobene izjave," je začuden izolski poslanec.

Kot nadaljuje, je grozilno pismo prejel še en član poslanske skupine DeSUS, Robert Polnar. Informacije o tem, ali sta grozilni pismi prejela tudi preostala dva člana, pa nima.

Robert Polnar

Kakšno je trenutno stanje v stranki?

V stranki DeSUS, kot smo že večkrat poročali, že dlje časa vre. Pred časom je svet stranke podprl dokument, s katerim so odrekli vsakršno nadaljnjo podporo vladi. Simonovič se je po tem sestal s predstavniki stranke SMC, kjer je beseda tekla tudi o morebitnem prestopu.

Simonovič namreč ne skriva, da je z dogajanjem v stranki upokojencev nezadovoljen. Do nesoglasij je prišlo tudi na seji sveta stranke, ki je bila sklicana 12. septembra. Kot opisuje Izolan, so govorili o programskih točkah, "za katere smo tudi poslanci prosili svet strank, da nam pošlje sklepe in stališča. To je bil demografski sklad, zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o izrednem usklajevanju pokojnin. Tekla je demokratična razprava, pri vsakem zakonu smo sprejemali sklepe".

Kot pravi Simonovič, so sklenili, da imajo glede predloga zakona o dolgotrajni oskrbi "veliko pomislekov glede samega predloga zakona, da pa bomo imenovali delovno skupino in pripravili amandmaje, s katerimi bomo skušali ta predlog narediti bolj življenjski. To je bil sklep sveta stranke". "To ni sklep, da moramo glasovati proti," poudarja poslanec.

"Na koncu je pod točko 'razno' gospod Jasnič prebral neko pismo, v katerem je pisalo, da stranka DeSUS ne bo več podpirala nobenega zakona v državnem zboru, ne bo podpirala koalicije in da bomo glasovali proti proračunu," opisuje.

Ljubo Jasnič

"Stranka DeSUS ni v koaliciji, mi smo opozicija. To je številka ena. Številka dve, stališče, ki ga je predstavil Jasnič, je bilo sprejeto tudi na svetu. Zdaj pa se meni postavlja najpomembnejše vprašanje. Če gremo po hierarhiji, je pomembnejši sklep ali stališče?" Kot pravi Simonovič, so bili presenečeni nad izjavami Jasniča.

"Glasoval sem v skladu s sklepom"

"Poanta je v tem, da ko smo mi glasovali za zakon o dolgotrajni oskrbi, nismo bili proti. Podprli smo tudi zakon o izrednem usklajevanju pokojnin, ki naj bi ga sprejeli decembra. Pri tem zakonu je tudi to pomembno, da je komisija državnega sveta za delo in socialo dala pozitivno mnenje, sindikati ne nasprotujejo in tudi vlada ne nasprotuje. Torej ima zakon veliko možnosti, da gre skozi postopek in da bo sprejet. Naslednja zadeva je redno usklajevanje pokojnin. Če seštejemo vse te zadeve skupaj, če smo glasovali za te zakone, bi morali po mojem mnenju glasovati tudi za proračun. Ker brez proračuna so to prazne črke na papirju," pojasnjuje Simonovič.

"Tukaj pa je nastal nek stik, ki ga jaz ne razumem. Zakon o dolgotrajni oskrbi nastaja že od leta 2002. Saj ni idealen, ampak smo v nekih časih sprememb in čez par let, če bo sprejet, ga bo gotovo treba ponovno spreminjati. Mislim, da smo en jeziček na tehtnici in da so končno prišle na vrsto naše programske točke. A bomo zdaj proti? Povejmo vsaj, zakaj. Mi smo tudi zaprosili predsednika sveta stranke in predsednika stranke, naj nam napiše sklep, ali še vedno velja, da smo zmerna opozicija in da nismo članica KUL. Če nismo, povejmo. Ampak dajmo se dogovoriti," je jasen.

"Jaz trdim, da se gospod Jasnič, odkar je bil izvoljen, ukvarja samo s tem, kako dati črno etiketo na poslance ali jih izključiti. O programu in o volitvah pa se nihče ne pogovarja," doda in poudari, da "absolutno trdi, da je glede zakona o dolgotrajni oskrbi glasoval v skladu s sklepi stranke, kar pa je sicer v nasprotju s stališči, ki jih je imel gospod Jasnič". 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  04 .11. 2021 ob  15: 21
Za tega je že fjonda zadosti.
olor |  04 .11. 2021 ob  07: 54
Tazdnji čas je da bodo volitve. Na bruhanje mi gre ko ga vidim in njemu podobnim parlamentarcem.
Ben |  04 .11. 2021 ob  07: 45
Včasih je bilo COOL, če si nisi dvignil pošte, ker si vedel, kaj je notri. Danes je Cool, da veš, kaj je v pismu, čeprav ga nisi dobil v nabiralnik!
vseved |  03 .11. 2021 ob  14: 22
22
Niso rekli, da so pismo Janši prestregli ža na pošti ?