DRAGA 2019: Letos o vprašanjih slovenske identitete in odnosa do Evrope

Trst

Na Opčinah pri Trstu se danes začenjajo 54. študijski dnevi Draga 2019, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta. Do nedelje bodo razpravljali o vprašanjih slovenskega jezika, narodne in kulturne identitete, odnosa do Evrope, vlogi in položaju kristjanov v današnji družbi, ovrednotili pa bodo tudi stanje v Sloveniji.

Študijski dnevi se bodo danes popoldne začeli v parku Finžgarjevega doma na Opčinah s predavanjem pedagoške svetovalke za slovenske šole v Italiji Andreje Duhovnik Antoni, ki se bo posvetila vprašanju jezika. Ob 19. uri bodo predvajali dokumentarno-igrani film tržaškega režiserja Marka Sosiča Karmela, posvečen liku Karmele Kosovel, sestre pesnika Srečka Kosovela.

Vprašanju identitete in odnosa do Evrope bo posvečeno predavanje, ki bo na sporedu v soboto. Znani slovenski kulturni delavec iz Pariza Evgen Bavčar bo predaval na temo Slovenstvo in Evropa, kjer bo podal razmislek o slovenski narodni in kulturni identiteti skozi težke eksistenčne preizkušnje.

Draga 2019 bo dosegla vrhunec in obenem zaključek v nedeljo, ko bo duhovnik in publicist Božo Rustja najprej maševal za udeležence študijskih dni, nato pa predaval o upanju človeka in kristjana sredi nasprotij današnjega časa. Popoldne bo študijske dneve s predavanjem na temo Problemi in odprta vprašanja Slovenije po neodvisnosti zaključil diplomat in bivši ustavni sodnik Ernest Petrič.

V okviru 54. Študijskih dni Draga 2019 bodo v nedeljo že osmič podelili tudi Peterlinovo nagrado. Letos jo bo iz rok ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra J. Česnika prejel literarni kritik in specialist za gledališki jezik Jože Faganel.

Predavanjem v okviru letošnje Drage bo tokrat mogoče slediti tudi v neposrednem prenosu preko spletne strani www.draga-dsi.org.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija