ČEBAŠEK-TRAVNIKOVA: Brez zdravstvenih storitev se bo poslabšalo in podražilo zdravje prebivalcev

Slovenija

Zdravje prebivalcev se bo v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev zelo verjetno poslabšalo in s tem tudi podražilo, je opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njeni oceni naročanje bolnikov po rahljanju omejevalnih ukrepov po sedanjem sistemu ne bo mogoče in ga bo treba začeti na novo.

Zdenka Čebašek-Travnik

Čebašek-Travnikova je v današnji izjavi za medije glede aktualnih razmer pri spopadanju z epidemijo novega koronavirusa komentirala tudi stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu. Kot je napovedala, bo po koncu epidemije ali že ob sproščanju omejevalnih ukrepov razumljivo prišlo do večjega navala bolnikov na različne zdravstvene storitve. Po njenih navedbah se nekateri zdravstveni zavodi že pripravljajo na prilagojen način dela, ob tem pa se je treba zavedati, da bo obravnava bolnikov počasnejša. "Vsakokrat bo treba poskrbeti za osebno varovalno opremo tako zdravnikov kot bolnikov, prav tako bo treba zračiti in razkuževati prostore," je pojasnila.

Kot je opomnila, bo treba računati tudi na to, da zdravnikov in drugega zdravstvenega kadra nekaj časa ne bo dovolj, saj bo del osebja še vedno intenzivno deloval na področju dela z bolniki s covidom-19. "Zato smo prepričani, da bo nujno treba pripraviti pravne osnove, da se končno vključijo vse kapacitete v skrajševanje ne samo čakalnih vrst, ampak tudi v dnevno obravnavo tistih bolnikov, ki so bolni, pa vendarle ne tako zelo, da bi imeli zdaj možnost dostopa do zdravljenja," je poudarila.

Ob tem se tudi sprašuje, koliko časa bo vlada še tolerirala, da zasebni zdravniki in zobozdravniki ne morejo sodelovati pri izvajanju zdravstvenih storitev znotraj javnega zdravstvenega sistema. Po njenem mnenju se bo družba morala odločati, ali in kako bo omogočila vključitev vseh kapacitet, javnih in zasebnih, da bo lahko poskrbljeno za zdravstveno oskrbo vseh prebivalcev.

Opozorila je še, da naročanje bolnikov po sedaj veljavnih aktih ne bo izvedljivo, tudi zaradi nepredvidljivega konca epidemije. "Ne moremo enostavno seznama iz meseca marca prenesti na mesec maj. Vse bo treba začeti na novo," je bila jasna. Poleg tega bo država ob paketih za oživljanje gospodarstva in plačila delavcev morala nameniti velik del denarja tudi za okrevanje zdravstva, je pozvala predsednica zdravniške zbornice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .04. 2020 ob  08: 10
zdravniška zbornica je kriva za pomanjkanje zdravnikov, gospa zagovarja privatizacijo zdravstva, vladajoča ekipa tudi, zdaj pa se je pokazalo, da je edino javno zdravstvo dobro za vse nas !!!!!!