POSTOPEK EU ZOPER SLOVENIJO ZARADI MORSKE VODE USTAVLJEN: S poročilom Bruslju smo zamujali 14 mesecev

Slovenija

Potem ko je Evropska komisija marca lani Sloveniji izdala uradni opomin zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz okvirne direktive o morski strategiji, ki se med drugim nanašajo na zahtevo po posodobitvi presoje stanja morskih voda, je ta primer zdaj zaključila kot uspešno rešen, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Na ministrstvu so spomnili, da je Slovenija opomin iz Bruslja dobila 8. marca lani, nanašal pa se je na neizpolnjevanje obveznosti iz omenjene direktive.

Neizpolnjene obveznosti so se poleg na zahtevo po posodobitvi presoje stanja morskih voda nanašale na določitev kriterijev za dobro stanje morskih voda in določitev okoljskih ciljnih vrednosti, vključno s seznanitvijo javnosti o vsebini posodobitve.

Posodobitev bi bilo treba pripraviti do 15. julija 2018, komisiji pa poročati do 15. oktobra 2018. Slovenija pa je Bruselj o posodobljeni presoji stanja morskih voda, določitvi kriterijev za dobro stanje morskih voda in določitvi okoljskih ciljnih vrednosti obvestila šele januarja 2020, ko je gradivo skladno s smernicami oddala na portal Eionet.

S tem je država odpravila očitano kršitev, Evropska komisija pa je postopek ustavila.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija