ČE BI BILE VOLITVE V DRŽAVNI ZBOR V NEDELJO: Ti dve stranki uživata največ podpore

Slovenija

Stranka SDS ostaja na vrhu lestvice javnega mnenja, ki ga za Nova24TV izvaja agencija Parsifal. Pri tem še povečuje prednost pred drugouvrščeno LMŠ, čeprav je podpora obema strankama v primerjavi z minulim merjenjem padla.

Kot je razvidno iz javnomnenjske raziskave, je stranka SDS na četrtem zaporednem tedenskem merjenju zabeležila največjo prednost pred zasledovalko LMŠ doslej, je izpostavila Nova24TV. Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi glede na anketo SDS torej podprlo 20,4 odstotka ljudi, sledi pa ji LMŠ z izkazano 13,2-odstotno podporo. Med njima je torej 7,2 odstotne točke razlike, kar je eno odstotno točko več kot pred približno tednom dni.

Kot je videti iz objave 22. februarja, je tedaj anketa SDS kazala 22,4-odstotno podporo, LMŠ pa 16,2-odstotno. Torej je obema strankama podpora upadla.

SD je podpora narasla, saj jo je v tokratni anketi podprlo 7,8 odstotka vprašanih (na minulem merjenju 5,3 odstotka), višje je s 5,5-odstotno podporo tudi NSi (zadnjič 3,6 odstotka), Levici je podpora nekoliko upadla in beleži 4,7-odstotno podporo (zadnjič 5,4-odstotno), DeSUS pa ostaja pri podpori 4,1 odstotka anketiranih.

Sledijo SNS s 3,2-odstotno podporo (zadnjič 3), SLS+NLS z 2,8-odstotno (zadnjič 2,3), SMC z 2,2-odstotno (zadnjič 2,5) in SAB z 1,6-odstotno podporo (zadnjič 0,9).

Med dobro tretjino neopredeljenih jih je 15,6 odstotka odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, 11,3 odstotka jih ne bi šlo na volitve, 6,9 odstotka pa ne bi volilo nobene ali bi volili kakšno drugo stranko, ki je v anketi niso ponudili. Med neopredeljenimi ostaja razdeljenost približno na enaki ravni.

Anketirance so vprašali tudi, kako bo na uspešnost nove vlade vplivalo dejstvo, da bosta v njej sedeli tudi dve stranki aktualne vlade, SMC in DeSUS. 41,5 odstotka vprašanih meni, da to ne bo vplivalo, 23,8 odstotka jih meni, da bo vpliv predvsem negativen, 20 odstotkov pa, da bo predvsem pozitiven. 14,8 odstotka jih je odgovorilo, da ne vedo.

Agencija Parsifal je javnomnenjsko anketo o podpori političnim strankam ter udeležbi na morebitnih naslednjih volitvah za Nova24TV opravila med 27. in 28. februarjem. V raziskavo je bilo zajetih 744 vprašanih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .03. 2020 ob  15: 14
butaste ankete......in pozabili so vprašati, če je Pahor najbolj priljubljen politik