FIS ZA PRAZNOVANJE IZBRAL PORTOROŽ: Potrjevali bodo tudi spremembe tekmovalnih koledarjev za prihodnjo sezono

Piran

Portorož ta teden gosti pomladanska srečanja tehničnih odborov Mednarodne smučarske zveze (Fis), na katerih potrjujejo spremembe tekmovalnih koledarjev za prihodnjo sezono. Na 41 sestankih sodeluje približno 1000 delegatov iz 100 držav. Priložnost so izkoristili tudi za praznovanje 100. obletnice ustanovitve Fisa.

V Fisu so se pred nekaj meseci odločili, da je treba obletnico proslaviti, najprimernejši čas in kraj pa se jim je zdelo srečanje v Portorožu, saj so na njem zbrani predstavniki vseh smučarskih panog iz vseh držav, je v torek zvečer dejal generalni sekretar Fisa Michel Vion. Čeprav bo uradna proslava na junijskem kongresu v Reykjaviku, je glavno slavje v Portorožu, je dodal.

Med temami sestankov je direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan izpostavil vprašanje centralizacije trženja medijskih pravic za tekme svetovnega pokala, kar je že podprl upravni odbor Fisa. Ni pa še določen lastnik teh pravic, njihova vrednost in razdelitev. Kot je dejal Zupan, obstajajo izzivi pri večjih državah, vendar upa, da se bodo dogovorili in da bodo novosti stopile v veljavo z letom 2026.

Slovenija centralizirano upravljanje medijskih pravic podpira, saj si obeta več prihodkov, predvsem za panoge, ki so trenutno podhranjene. Tako bi lahko pri nas spet organizirali tekmovanja v smučarskih tekih in nordijski kombinaciji, je še povedal Zupan.

Vion je glede tega dejal, da si za enotno trženje prizadevajo že tri leta, ne samo zaradi povišanja prihodkov, ampak tudi zaradi izboljšanja produkta, torej svetovnega pokala, in boljšega nadzora nad njim. Meni, da bo to posebej koristilo manjšim državam.

Odkar se je Fis odločil za stalno selitev Zlate lisice iz Maribora v Kranjsko Goro, ni prišlo do nobenih sprememb koledarja tekem svetovnega pokala v Sloveniji. Za prihodnji dve leti so potrjene predvidene tekme v alpskem smučanju, skokih in deskanju, je še povedal Zupan.

Vion je zatrdil, da si bodo prizadevali za čim ugodnejšo umestitev tekem na slovenskih smučiščih v koledar, saj se zaveda, da je december za Kranjsko Goro prezgodaj, marec pa prepozno, kot se je pokazalo v zadnjih dveh letih. Poudaril je, da glede prihodnosti tekmovanj v Sloveniji ni treba skrbeti in ne dvomi, da bodo našli rešitve.

Predstavniki nacionalnih smučarskih zvez so prispeli v nedeljo in bodo odšli v četrtek. Portorož je sicer gostil že več podobnih dogodkov. Po besedah direktorja Smučarske zveze Slovenije Zupana to kaže, da imata Slovenija in zveza velik ugled v smučarskem svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija