NEVERJETNE FOTOGRAFIJE IZ VESOLJA: Epidemija koronavirusa ima tudi pozitivne učinke (FOTO)

Svet

Satelitski posnetki kažejo dramatičen upad stopnje onesnaženosti nad Kitajsko, kar gre delno pripisati upočasnitvi gospodarstva zaradi ukrepov ob izbruhu novega koronavirusa, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Na Kitajskem so namreč začasno zaprli številne tovarne, da bi omejili širjenje virusa.

Glede na Nasine posnetke se je letos na Kitajskem občutno znižala raven dušikovega dioksida. Znižanje sovpada z rekordno upočasnitvijo kitajskih tovarn, saj so številni proizvajalci vsaj začasno zaprli obrate, da bi tako omejili širjenje novega koronavirusa, poroča britanski BBC.

Od izbruha virusa konec lanskega leta v Wuhanu so na Kitajskem zabeležili skoraj 80.000 okužb. Doslej se je novi virus razširil v več kot 50 držav.

Nasini znanstveniki so dodali, da so znižanje ravni dušikovega dioksida, ki ga v ozračje izpuščajo motorna vozila in tovarne, prvič opazili v bližini žarišča izbruha novega virusa v Wuhanu, nato pa tudi drugod. Primerjali so satelitske posnetke prvih dveh mesecev lani in letos. Zmanjšanje onesnaženosti zraka je sovpadlo z omejitvami v prometu in gospodarstvu, ko so na milijone ljudi dali v karanteno.

"To je prvič, da sem videla tak dramatičen padec na tako širokem območju ob specifičnem dogodku," je dejala raziskovalka Fei Liu. Podobno znižanje ravni dušikovega dioksida je sicer zabeležila med recesijo leta 2008, a je bila takrat bolj postopna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  02 .03. 2020 ob  08: 48
Ma kaj..danes je slika vsa rdeča...kje ste dobili to informacijo? Poglejte na Windy.