BOSTE ČASTILI POL LITRA? V izolski bolnišnici lahko kri darujete jutri in v sredo

Slovenija

Študentske organizacije treh javnih univerz pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj z lokalnimi študentskimi klubi so danes začeli jesensko krvodajalsko akcijo Častim pol litra, ki bo potekala do konca oktobra. Študenti bodo lahko darovali kri v večjih krajih po Sloveniji.

Danes so kri že darovali mladi v Mariboru. Kjer bo možno kri darovati tudi jutri, in sicer v Študentskem kulturno prireditvenem centru ŠTUK in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Prav tako so danes kri že darovali primorski študenti v Izoli oz. v Splošni bolnišnici Izola (Center za transfuzijsko dejavnost). Krvodajalska akcija bo na Primorskem potekala še jutri in v sredo

Ljubljanski študenti bodo to možnost imeli jutri in v sredo na Zavodu za transfuzijsko medicino Ljubljana. Celoten program in lokacije odvzemov so sicer objavljene na spletni strani ŠOS.

V letošnjih akcijah se bodo študenti osredotočili na informiranje mladih krvodajalcev glede vpisa v seznam rednih krvodajalcev in uporabe aplikacije Daruj Kri (Android ali iOS) ter možnosti darovanja kostnega mozga.

V Sloveniji vsak dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, kar pomeni, da bo vsaka četrta oseba enkrat v življenju potrebovala darovano kri. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo, vendar pa ima določen rok trajanja. Tudi potrebe po krvi se spreminjajo, zato želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku.

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt. Študenti vsakoletno izvedejo dve, spomladi in jeseni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija