BILI SMO ŽRTEV PREVARE: "Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale"

Slovenija

Minister za obrambo Matej Tonin je na novinarski konferenci pojasnil zaplet okoli treh milijonov zaščitnih mask, ki jih je Slovenija naročila iz tujine in za katerimi se je izgubila vsaka sled. Po njegovih besedah je policija ugotovila, da gre za klasično prevaro. Policija naj bi tovrstne zlorabe prioritetno preganjala.

"Obljubljena nam je bila dobava mask, minister za gospodarstvo je bil v stiku z voznikom. Ob 14.30 je ta voznik dejal, da je v carini v Sežani, ob 17.30 naj bi bil od tam izpuščen, ob 18. uri se je javil, da bo natočil gorivo v Postojni in bodo maske zdaj zdaj v Ljubljani. Potem smo z njim izgubili stik," je v današnji izjavi za medije zaplet pri nabavi zaščitnih mask, ki jih izpostavljeni potrebujejo za zaščito pred novim koronavirusom opisal Tonin.

Povedal je še, da so takoj poklicali vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Antona Travnerja, policija se je nato takoj angažirala in ugotovila, da gre za klasično prevaroUgotovila je namreč, da takšnega vozila ob omenjenih urah ni bilo niti na mejnem prehodu v Sežani niti na relaciji proti Postojni.

Maske so naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor je Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. "Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale," je dejal Tonin in takšno ravnanje označil za skrajno nesprejemljivo.

Tudi Travner mu je zagotovil, da bo policija zdaj tovrstne zlorabe in vojno dobičkarstvo jemala kot prioriteto in še posebej preganjala. Ob tem pa je dejal, da je "dobra stran tega, da država ni še ničesar plačala in državni proračun torej ni bil oškodovan". Še v sredo zvečer je namreč Tonin dejal, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala 10 milijonov mask, a je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes pojasnil, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. "Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi," je dodal.

Sicer se v teh dneh na ministrstvi za obrambo in za gospodarstvo po Toninovih besedah obračajo številni, ki zagotavljajo, da lahko v prihodnjih dneh zagotovijo ogromno število mask. Ker preverjanje resnosti ponudb in dogovarjanje z vsakim posebej zahteva ogromno časa in energije, pa sta se z ministrom za gospodarstvo dogovorila, da bodo postopek nekoliko spremenili. "Kdor koli je resen pri teh stvareh, naj zaščitno opremo pripelje v Slovenijo," je pojasnil. Država pa bo od njih nato po točno določeni ceni to opremo tudi odkupovala. "To je najhitrejša in najbolj racionalna pot," je povedal.

V skladišče civilne zaščite v Rojah so dopoldne sicer dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite, je ob robu dobave še dejal Počivalšek. Napovedal je, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število mask FFP3.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .03. 2020 ob  21: 06
nekoč na neznanem kraju, ob neznanem času in danes na neznanem kraju, ob neznanem času......tonin strumno čaka, janezek in bosanci pa v smeh
MARIO |  19 .03. 2020 ob  16: 25
Ste kekci, še niste spoznali krkane Mujeta i Hasana....