Arčon pisce anonimk prijavil policiji

Goriška

Pred prvo obravnavo proračuna novogoriške občine je župan Matej Arčon sklical novinarsko konferenco, na kateri je predstavil glavne postavke na katerih temelji proračun za leto 2014. Župan upa, da bo proračun sprejet čim prej in da ga ne bi zavirali politični interesi, ki so v letu pred volitvami še toliko bolj izraziti.

Glavna tema današnje novinarske konference je bil sicer proračun MO Nova Gorica za leto 2014 ter znotraj tega njegovi največji projekti, se pa ob koncu konference Arčon ni mogel izogniti aktualnemu vprašanju anonimk, plakatov in vsesplošnih obtoževanj, ki jih je sprožila afera bivšega vodje njegovega kabineta, Simona Klauta. Arčon je še enkrat pred zbranimi novinarji zatrdil, da v času svojega županovanja ni naredil nič nezakonitega, policiji pa bo prijavil pisce anonimk.

"Očitajo mi zgodbo z vodjo kabineta Simonom Klautom. Poudarjam, da kot župan nimam pristojnosti nikomur odvzeti tisto, kar mu po zakonu pripada. Če je bilo karkoli drugega narobe, naj o tem presodijo pristojni organi," je za novinarje ponovil Arčon.

Ne počutijo se več varni

Anonimneži so s transparenti oblepili tudi osebni avtomobil županove žene ter županu med drugim očitali še pomoč pri "prijateljskem" nakupu stanovanja njegove žene. Zaradi vseh teh dogodkov se je Arčon odločil za prijavo na policijo, saj pravi, da se člani njegove družine ne počutijo več varni.

Spomnimo:

Vse se je začelo s člankom v časniku Primorske novice, v katerem je bilo navedeno, da se je Klaut leta 2010 z družino preselil v neprofitno stanovanje novogoriškega Stanovanjskega sklada. Za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje neprofitno najemnino 208 evrov. Vendar se je z zamenjavo delovnega mesta njegova situacija spremenila, saj je lani poleti postal vodja županovega kabineta s skoraj 1600 evri neto mesečne plače.

Na novogoriškem stanovanjskem skladu so ugotovili, da Klaut zaradi višjih dohodkov pogojev za neprofitni najem ne izpolnjuje več. Zato so mu septembra lani izdali odločbo, po kateri bi moral za določen čas treh let plačevati tržno najemnino, ki znaša 312 evrov. Če bi po tem času njegov materialni status ostal višji, torej bi presegal pogoje za neprofitno najemnino, bi mu pogodbo na skladu odpovedali. Klaut se je na omenjeno odločbo pritožil drugostopenjskemu organu - mestni občini, ki je pritožbi ugodila. Zadevo so obravnavali v pravni službi občine, na koncu pa jo je podpisal župan.

Stanovanjski sklad Nova Gorica je sklenil zoper Klauta vložiti kazensko ovadbo, ker naj bi ob prijavi na razpis za dodelitev neprofitnega najemnega stanovanja zamolčal del svojega premoženja.

Ta teden se je v Novi Gorici in okolici pojavilo nekaj transparentov, na katerih so neznanci izražali svoje nestrinjanje z delovanjem župana Mateja Arčona. Obregnili so se tudi ob zadnje dogodke v zvezi s Klautom.

Deli novico: