Apple podatke slovenskim organom posredoval le dvakrat

Tehnološki velikan Apple je od slovenskih organov v prvi polovici letošnjega leta prejel štiri uradne zahtevke za posredovanje podatkov o uporabnikih Applovih naprav. Od tega je podatke posredoval le v dveh primerih, je razvidno iz poročila, ki ga je objavilo ameriško podjetje.

Podatke o uporabnikih je podjetje razkrilo na osnovi posredovanih serijskih ali IMEI-številk. Kot pojasnjujejo pri Applu, gre pri takšnih zahtevkih najpogosteje za primere, ko lastniki izgubljenih ali ukradenih naprav policijo prosijo za pomoč pri iskanju naprave, policija pa zahtevek nato naslovi na Apple.

Takšni zahtevki so tudi najpogostejši. Pri Applu so zahtevke namreč razdelili v dva tipa - zahtevke za posredovanje podatkov o uporabnikih naprav na podlagi serijskih številk ter občutljivejše zahtevke za posredovanje podatkov o uporabniških računih.

Na vrhu ZDA in Velika Britanija

Slednjih s strani slovenskih organov v zadnji polovici leta pri Applu kot kaže niso prejeli. Na vrhu držav po številu posredovanih zahtevkov spornejšega tipa so se sicer znašle ZDA z med 1000 in 2000 zahtevkov, s precej zaostanka pa jim sledijo Velika Britanija (127 zahtevkov), Španija (102), Nemčija (93), Avstralija (74) ter sosednja Italija (60).

V koliko odstotkov primerov je Apple ameriškim organom podatke tudi posredoval, sicer ni znano, saj so ameriške oblasti Applu prepovedale objavo točne številke. Tako so lahko v kalifornijskem podjetju zapisali le, da so podatke posredovali v največ 1000 primerih. Veliki Britaniji in Italiji so denimo podatke posredovali v 37 odstotkov primerov, Nemčiji pa le v šest odstotkov primerov.

Apple je omenjene podatke razkril prvič, s tem pa se pridružuje drugim velikim tehnološkim podjetjem, ki so v imenu transparentnosti že objavila podobna poročila. Mednje spadajo tudi Facebook, Google, Microsoft in Twitter.

Kot so še zagotovili pri Applu, od vladnih organov vedno zahtevajo ustrezne sodne naloge, informacije pa nato posredujejo v najmanjšem možnem obsegu.