Samsungu naložili 290 milijonov dolarjev odškodnine za kršenje Applovih patentov

Porota v kalifornijskem San Joseju je v četrtek odločila, da mora korejski Samsung ameriškemu Applu plačati še 290 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršenja patentov, s čimer se je skupna vsota povzpela na okrog 900 milijonov dolarjev.

Svetovni trg mobilne telefonije je vreden 300 milijard dolarjev na leto in Samsung in Apple si lastita največji kos te pogače. Apple trdi, da je Samsung ukradel številne tehnološke izume ali posebnosti, ki so jih iznašli pri Applu za mobilnike Iphone ter tablice Ipad, in jih je uporabil pri svojih tabličnih računalnikih in pametnih telefonih s sistemom Android. Tudi Samsung toži in trdi obratno, obenem pa zavrača vse obtožbe Appla.

Porota je odločila, da Samsung mora plačati 1,05 miljarde dolarjev odškodnine

Prvo sojenje v Applovi soseski oziroma Silicijevi dolini se je končalo z odločitvijo porote, da mora Samsung plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine. Sodnica Lucky Koh je nato ugotovila, da je porota narobe računala in je odškodnino znižala za 450 milijonov, obenem pa odredila novo sojenje za to vsoto. Porota je sedaj naračunala 290 milijonov dolarjev za 13 starejših Samsungovih naprav, ki so med skupaj 26 produkti, ki kršijo Applove patente.

Prihodnje leto nov sodni proces 

Marca prihodnje leto se bo začel nov sodni proces za novejše Samsungove naprave, med njimi priljubljeni mobilnik Galaxy S III, za katerega Apple prav tako trdi, da je kopija. Samsung je že napovedal pritožbo na obe dosedanji odločitvi porote, čeprav pa v sporu sploh ne gre za denar, ampak načela.

Samsung je namreč lani ustvaril 247,5 milijarde dolarjev prihodkov in septembra je imel na računu 47 milijard dolarjev gotovine. Apple je lani ustvaril 170,9 milijarde dolarjev prihodkov, na računu pa je imel septembra 147 milijard dolarjev gotovine. Glede na te vsote je višina odškodnine drobiž.