ANKARANSKA OBČINA NADALJUJE UREJANJE OBMOČJA SV. KATARINE: Vzpostavili bodo tudi pešpot in park s fitnesom na prostem

Ankaran

Po doseženi sodni poravnavi s Športnim društvom Katarina bo Občina Ankaran nadaljevala z urejanjem območja Športno rekreacijskega parka Sv. Katarina. Med drugim načrtuje ureditev varne pešpoti in obalne povezave centra z naseljem Ankaran, za kar je občina od države tudi pridobila stavbno pravico.

Del območja Sv. Katarine je v preteklosti brez ustreznih pravnih podlag kot igrišča za odbojko na mivki uporabljalo Športno društvo Katarina, kar pa ni skladno z namensko rabo vodnega zemljišča, ki na tem območju predvideva zeleni pas z urejeno peš potjo ter ne dopušča izvajanja športnih dejavnosti in urejanja športnih površin ter infrastrukture, so pred dnevi v sporočilu za javnost spomnili na Občini Ankaran.

Občina je sicer na sosednji nepremičnini v sklopu športnega parka že uredila nova igrišča za odbojko na mivki in spremljajoče objekte, ki so pod enakimi pogoji dostopni vsem zainteresiranim. Tako so se na podlagi sodne poravnave s Športnim društvom Katarina iz julija 2020 dogovorili, da bo društvo do konca lanskega leta odstranilo vse objekte, ki jih ima in zaseda na omenjeni nepremičnini, hkrati pa bo lahko v prihodnje pod enakimi pogoji kot ostala društva uporabljalo novozgrajeno športno infrastrukturo na območju športno rekreacijskega parka.

Na ta način so na občini lahko območje Sv. Katarine začeli urejati skladno z občinskim in državnim prostorskim načrtom, tako da bodo omogočili prost prehod priobalnega pasu ter ureditev varne pešpoti in obalne povezave. Poleg tega je občina, da bi zagotovila pogoje za celovito urejanje območja, pridobila tudi druge ključne nepremičnine na širšem območju Sv. Katarine v skupni površini dobrih 7700 kvadratnih metrov, ki bodo med drugim potrebne tudi za ureditev lokalnega pristanišča.

Nakup in pridobitev lastninske pravice na nekaterih državnih parcelah v letu 2020 pa bo občini omogočilo nadaljnje urejanje in izgradnjo še dodatnih igrišč za odbojko na mivki, spremljajočih objektov ter druge javne infrastrukture za izvajanje športnih dejavnosti. Vrednost investicije v nakup dodatnih zemljišč na območju Sv. Katarine je znašala slabih 950.000 evrov.

Občina bo konkretno na vzhodnem delu Sv. Katarine vzpostavila 100-metrsko pešpot iz škrlj, severovzhodno od nje bodo ponovno vzpostavili park z urbano opremo in fitnesom na prostem. Z lokacije bodo odstranili vse ograje in gradnje, ki preprečujejo nemoten dostop do obale, namesto poškodovanega betonskega tlakovanja ob obali pa bodo vzpostavili naravno plažo. Na osrednjem in zahodnem delu bodo preko močvirnatega območja po vzoru obstoječega mostovža uredili mostovž oz. trajno konstrukcijo. Na severozahodnem delu pa bodo obnovili pešpot od obstoječega mostovža do servisne poti, ki povezuje obalo s spominskim parkom, pri čemer bodo za premostitev hudournika Ankaran zgradili lesen mostovž, konstrukcijo pa bodo prehodno nadvišali s klančino, prilagojeno gibalno oviranim osebam.

Kot so še spomnili na občini, so doslej v športno rekreacijski park vložili okoli 1,7 milijona evrov, s svojimi prizadevanji pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .01. 2021 ob  19: 50
To je pa čudež, da ankaranska občina kaj dela.