ŽUPAN, KI DOLGUJE MARSIKOMU, TUDI PRIMORSKEMU ODVETNIKU: Čeprav dela, je brezposeln, mu bodo zasegli plačo?

Slovenija

Pred dnevni smo že poročali, da so v občini Radenci s 5500 prebivalci na severovzhodu Slovenije izvolili v drugem krogu za župana Romana Leljaka. Njegova izvolitev precej odmeva, saj je bil v preteklosti v zaporu zaradi goljufije oziroma zlorabe, del javnosti je letos jeseni razburil s knjigo in dokumentarnim filmom 'Mit o Jasenovcu', v katerem je 'zmanjšal število žrtev v zloglasnem taborišču in zanikal ustaški režim'. Leljak je med drugim v osebnem stečaju, njegov dolg pa naj bi znašal skoraj dvakrat toliko, kot znaša proračun občine, kateri bo županoval, piše portal Sobotainfo. Pred časom naj bi Leljak zaprosil za odpust obveznosti.

Kot poroča portal Sobotainfo, naj bi Roman Leljak zaprosil za odpust obveznosti, a naj bi bila njegova vloga zavrnjena. V kratkem naj bi stekli postopki osebnega stečaja, je za portal povedal Leljakov stečajni upravitelj Matija Vičar. V stečaju se je novi župan Radencev znašel leta 2015, ko so postopke proti njemu sprožili upniki. Dolgov naj bi se nabralo za nekaj manj kot osem milijonov evrov. Proračun občine Radenci pa je lani znašal dobrih pet milijonov evrov.

Poleg tega je občina med upniki, ki jim Leljak dolguje denar, in sicer 143,79 evra, poroča portal. Največji dolg naj bi imel do Društva za varstvo upnikov, in sicer 6,6 milijona evrov. Banki Sparkasse naj bi dolgoval nekaj manj kot 570.000 evrov, KBM – Leasingu 447.000 evrov, Mestni občini Maribor 76.343 evrov, Odvetniški družbi Matoz 1.088 evrov. Po navedbah Sobotainfo to niso vsi našteti upniki, ki od Leljaka terjajo denar.

Leljak je sicer uradno brezposeln, piše knjige, predava na temo polpretekle zgodovine, trenutno pa naj bi bil v Avstraliji. Kot kaže, plačila za omenjena dela na prejema na svoj račun, piše portal. V poročilih stečajnega upravitelja naj bi vse od aprila 2016 pa do danes bilo navedeno, da 'je bil v obdobju poročanja dolžnik brezposeln in ni prejemal nikakršne oblike stalnih prejemkov, ki bi predstavljali stečajno maso'.

Z nastopom županske funkcije bo Leljak padel v 51. plačni razred, v katerem je predvidena bruto plača 3.129,66 evra oziroma 1.895,19 evra neto. Dodatki niso všteti. Kot je za portal še povedal Vičar, je praksa takšna, da se osebi, ki je v osebnem stečaju, po zaposlitvi zasežejo sredstva, ki presegajo minimalni dohodek, 'znesek, ki bo presegel minimalno plačo, bo tako šel za poplačilo dolgov upnikov'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
max |  06 .12. 2018 ob  19: 46
A ni to ta, ki je v poznih 90 vozil rumenega lamburghinija,bil izdajatelj rumenega tiska, prijateljeval z uspešnim osare podjetnikom , ... upajmo , da ima vsaj premožno mamo.