Znanih že 14 udeležencev nogometnega SP v Braziliji

Po petkovih kvalifikacijskih krogih je znanih že 14 od skupno 32 udeležencev svetovnega prvenstva, ki bo leta 2014 v Braziliji. Iz evropskih kvalifikacij so si pot v Brazilijo zagotovili še Nemčija, Švica in Belgija, nastop na mundialu pa si je iz južnoameriških kvalifikacij priborila Kolumbija.

Vstopnici za svetovno prvenstvo sta si še pred sinočnjimi tekmami zagotovili Italija (skupina B) in Nizozemska (skupina D), pot v Brazilijo pa so si s stare celine zdaj zagotovile še Nemčija (skupina C), Švica (skupina E) in Belgija (skupina A).

Belgijci so v gosteh z 2:1 premagali Hrvaško in imajo pred zadnjim krogom na vrhu lestvice kar osem točk prednosti. Hrvaška je igrala oslabljena brez Josipa Šimunića in Darija Srne, kar so dobro izkoristili gostje, ki so na Maksimiru pokazali kakovostnejšo igro, zmagali pa so z zadetkoma Romeluja Lukakuja (15. in 38. minuta), bolečino domačega moštva je sedem minut pred koncem tekme nekoliko zmanjšal Niko Kranjčar s častnim golom. Belgijska reprezentanca se je tako po 12 letih uvrstila med elito svetovnega nogometa v Braziliji. Hrvaško izbrano vrsto pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Uspešni so bili tudi torkovi nasprotniki slovenske reprezentance Švicarji, ki so v gosteh z 2:1 premagali Albance. Ti so s porazom končali tudi teoretične možnosti za napredovanje. Švica ima pred zadnjo tekmo neulovljivih pet točk prednosti pred Islandijo. Slednja ima v skupini E le točko več od Slovenije, ki je na krilih veterana Milivoja Novakovića, ta je vpisal hat-trick, s 3:0 v Ljudskem vrtu odpravila Norveško. Slovenci (15 točk) so s prvo zmago proti vedno neugodnim Norvežanom prekinili norveški urok ter ohranili žive sanje o Braziliji.

Norvežani se bodo v torek v Oslu v skandinavskem derbiju merili z Islandci, Slovence pa v Bernu čaka gostovanje pri vodilnih Švicarjih. Takrat bo tudi padla odločitev o drugem mestu. Izbranci slovenskega selektorja Srečka Katanca bodo v torek stiskali pesti za Norvežane, ki ne smejo izgubiti z Islandci, hkrati pa bodo morali premagati tudi Švicarje, prav v zadnji tekmi kvalifikacij.

V skupini C v Kölnu ni bilo prav nobenega presenečenja

Nemčija je rutinirano s 3:0 odpravila Irce ter si s prvim mestom v skupini zagotovila tudi pot v Brazilijo. Med strelce za Nemčijo so se vpisali Sami Khedira, Andre Schürrle in Mesut Özil.

Iz Azije bodo v Braziliji tekmovale reprezentance Japonske, Avstralije, Irana in Južne Koreje, iz Južne Amerike zaenkrat gostiteljica Brazilija, Argentina in Kolumbija, ki si je zlata vredno točko zagotovila po velikem preobratu in z remijem 3:3 s Čilom na domači tekmi v Barranquilli. Kolumbijci bodo tako po 16 letih znova igrali na svetovnem prvenstvu, prvič po letu 1998.

Z območja Concacaf (Severna, Srednja Amerika in Karibi) pa sta si nastop v Braziliji že zagotovili reprezentanci ZDA in Kostarike.