NZS zadovoljna z doseženim, naslednja akcija Irska

Slovenska nogometna reprezentanca je v torek končala kvalifikacije za SP 2014. Osvojila je tretje mesto v skupini E za Švico in Islandijo, s čimer v slovenskem taboru niso nezadovoljni, saj ima izbrana vrsta pod vodstvom Srečka Katanca dobro izhodišče za prihodnost. Naslednja akcija bo novembra, ko bo najverjetneje gostovala pri Irski.

"Prvi del kvalifikacij za SP 2014 je bil manj uspešen, drugi bolj. Z optimizmom nas navdaja to, da je klima v reprezentanci dobra, da imamo solidno ekipo, da dobro funkcionira in to je to," je uvodoma na druženju z novinarji v Ljubljani povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin.

Na vprašanje, ali bi kaj drugače naredil, če se ozre nazaj, predvsem glede imenovanja Slaviše Stojanovića za selektorja, je prvi mož NZS odgovoril: "Nesmiselno je govoriti, kaj bi zdaj drugače naredili, ker bi vsi kaj drugače naredili v življenju, če bi gledali v preteklost. Vedno skušamo gledati čim bolj pozitivno, delati čim bolje. Rezultat je tak, kot je, in še vedno ni slab. Nekateri še zdaj zelo komentirajo zadeve izpred enega leta. Nekatera ostra peresa poznajo celo ozadja, ki so pritiskala name, da sem izbral prejšnjega selektorja ... V zvezi s tem lahko povem, da me razen predsednika ZDA in Rusije nihče drug ni klical in še zdaj mi ni povsem jasno, zakaj bi onadva imela tak interes, da je Stojanović selektor Slovenije."

Jasno pa je, da bo še naprej reprezentanco vodil Katanec (na sliki). Tega nova reprezentančna akcija čaka 15. novembra, ko bodo njegovi izbranci najverjetneje gostovali v Dublinu pri Irski. "Ena prijateljska tekma novembra je čisto dovolj. Imam v glavi, komu dati priložnost od začetka tekme. Poskusili bomo narediti kaj drugačnega in to je to," za naslednjo prijateljsko tekmo pravi Katanec, ki bo dal priložnost tistim, ki so bili doslej zraven, a niso (veliko) igrali.

Imamo potencial, ki se ne razvija

Katanec pa je glede ciljev - kot pravi, bi seveda vsi radi videli reprezentanco na Euru 2016 - povedal: "Jaz vam bom že povedal, kaj bo cilj, ko pride čas. Pomembno je videti, kakšna bo skupina. Kar pavšalno govoriti je zdaj neumestno. Vedno so pa cilji taki, da poskušamo na vsaki tekmi zmagati. Treba pa se je poglobiti v dejansko oceno skupine, določene reprezentance se namreč podcenjuje."

"Imamo potencial Dejana Lazarevića, Harisa Vučkića ... Ampak realno je treba pogledati, kaj se s temi fanti dogaja. Dogaja pa se to, da se ne razvijajo. Če Lazarević v Chievu ne bo igral nič, potem tudi reprezentanca od njega ne bo imela verjetno nič. Želel bi si, da imam vsaj 90 odstotkov najboljših naših igralcev vedno na razpolago," je zaključil selektor in skupaj s predsednikom izrazil pričakovanje, da bo Samir Handanović še naprej branil za izbrano vrsto, čeprav je pred časom izjavil, da ga v primeru neuvrstitve na SP ne bo več v izbrani vrsti.

Moja država |  19 .10. 2013 ob  08: 10
Jebeš državo v kateri selektor še slovenščine ne obvlada...