ZGODOVINSKI TRENUTEK ZA AJDOVŠČINO: Boscarola občini donirala 25 milijonov, zaposlenim pa za vsak dan po tri evre (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Ob prodaji ajdovske družbe Pipistrel sta Ivo in Taja Boscarol del kupnine namenila za donacijo Občini Ajdovščina. 25 milijonov evrov bo namenjenih gradnji zdravstvenega doma z reševalnim centrom ter ureditvi letalskega muzeja in zelenih površine. Vsak zaposleni na Pipistrelu pa bo za vsak svoj delovni dan v podjetju prejel po tri evre.

"To sem naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja, kjer smo, zaradi nadaljevanja svoje uspešne zgodbe, ki je drugače ne bi mogel dokončati in na koncu za dobrobit cele Slovenije, saj smo včeraj postavili temelj resni letalski industriji, ki bo konkurirala največjim igralcem na tem svetu," je na današnji tiskovni konferenci dejal Ivo Boscarol.

"Kupnina je poštena," je o špekulacijah glede cene dejal Boscarol, ki je razkril le, da gre za kupnino, ki se uvršča med pet največjih v zgodovini Slovenije.

"Če se je včerajšnji dan vpisal v zgodovino letalstva, se današnji dan vpisuje v zgodovino občine Ajdovščina," pa je dejal ajdovski župan, Tadej Beočanin, ki se je Taji in Ivu Boscarolu zahvalil za donacijo. 

Prenos tiskovne konference in podpis pisma o nameri

Pipistrel Vertical Solutions Ajdovščina

Objavil/a Tadej Beočanin - župan občine Ajdovščina dne Petek, 18. marec 2022

Ajdovščina je bila sicer v torek razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji. "Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih letih, tako velika je," je na novinarski konferenci še povedal župan. Poudaril je, da je znesek donacije enak višini sredstev iz proračuna, ki ga ima ajdovska občina na voljo za investicije v štirih letih.

Donacija bo šla na tri področja

Od celotne donacije ajdovski občini bo 20 milijonov evrov namenjenih gradnji novega zdravstvenega centra z vso potrebno infrastrukturo. Ajdovščina bo tako ob sedanjem letališču dobila nov sodoben zdravstveni dom in večjo lekarno; tu bodo na eni točki združene vse reševalne ustanove, od nujne pomoči do gasilskega doma.

V sklopu tega dela donacije bo Ajdovščina dobila helikopter za nujne primere, ki bo namenjen tudi za potrebe gašenja in reševanja. Zato bo ob novem reševalnem centru zgrajen tudi bazen za helikopterski zajem vode v primeru gašenja.

Drugi del donacije bo namenjen gradnji muzeja letalstva. Tako bo domača kulturna dediščina na področju letalstva dobila prostor, kot si ga zasluži, je prepričan Beočanin. Muzej bo z vso sodobno infrastrukturo namenjen turizmu, saj bo s spremljevalnimi dogodki privabljal ljudi od vsepovsod.

Donacija v višini enega milijona evrov pa je namenjena ozelenitvi ozelenitvi in hortikulturni ureditvi ajdovske občine. S tem bo občina nadaljevala zagotavljanje zelenega in zdravju prijaznega življenjskega okolja. Nadomestili bodo tudi podrta drevesa in zelenice, ki so bile v zadnjih letih odstranjene zaradi novih gradenj.

Občina bo takoj začela pripravo projektne dokumentacije za novogradnjo, gradnjo pa bodo realno lahko začeli konec leta 2023 ali 2024.

Poslovna stavba ostaja občinska

Kljub prodaji Pipistrela pa bo v rokah Občine Ajdovščina ostala njegova poslovna stavba, saj gre za spomenik nacionalnega pomena. Stavba, ki je delo vrhunskega arhitekta Borisa Podrecce, ni bila del prodaje. To je bila obljuba, ki jo je Ivo Boscarol že pred leti dal županu.

"Upam, da bo moja poteza navdahnila tudi ostale slovenske gospodarstvenike, da bodo ob podobnih primerih del sredstev namenili lokalni skupnosti in tako vrnili okolju, iz katerega izhajajo," je poudaril Boscarol.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  18 .03. 2022 ob  18: 44
-1
Kaj je komunjare jQuery11230950793977817604_1647625430181? A vam je Boskarol začepil usta !!