ZDA pred konklavom prisluškovale tudi Vatikanu?

Svet

Nova neprijetna podrobnost o ameriškem vohunjenju: ZDA so po poročanju tednika Panorama pred konklavom marca prisluškovale kardinalom v Vatikanu. Nadzorovali naj bi tudi človeka, ki je bil kasneje izvoljen za papeža, argentinskega kardinala Jorgeja Mario Bergoglia, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

ZDA naj bi prisluškovale telefonskim pogovorom v in iz Vatikana, vključno z rezidenco Domus Internationalis Paul VI., v kateri je bival sedanji papež Frančišek. O tem je poročala spletna stran Cryptome, ki navaja, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) od 10. decembra 2012 do 8. januarja 2013 v Italiji prestregla 46 milijonov klicev. Med njimi so "očitno tudi klici iz in v Vatikan", navaja Panorama.

"Bati se je, da je veliko ameriško uho pogovorom prelatov še naprej prisluškovalo do večera pred konklavom," prispevek povzema francoska tiskovna agencija AFP. Obstajajo pa tudi "sumi, da so bili nadzorovani pogovori bodočega papeža".

Bergoglio je po poročanju spletne strani WikiLeaks na seznamu zanimivih osebnosti ameriških tajnih služb vse od leta 2005.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sicer dejal, da Vatikan o domnevnem prisluškovanju ni ničesar slišal in tudi ni zaskrbljen. Vatikan je sicer znan po svoji skrivnostnosti, zato bi bilo prisluškovanje zanj precej hud udarec, še poroča AFP.

Deli novico: