Zaradi močne burje priprli koprsko pristanišče

Koper

Zaradi močne burje, ki že dobršen del dneva piha tudi na južnem Primorskem, so priprli koprsko tovorno pristanišče, kar pomeni, da se odločajo o vplutju in izplutju vsake ladje posebej, so potrdili dežurni na Upravi RS za pomorstvo. Zaenkrat ne morejo napovedati, do kdaj bo veljal tovrstni režim.

Priprtje pristanišča ni tako redek pojav, so pa zaradi orkanske burje denimo lansko zimo koprsko pristanišče popolnoma zaprli za več dni. Sicer tudi ob morebitnem zaprtju pristanišča ni pričakovati kakšne gospodarske škode za Luko Koper, saj bi v tem primeru šlo za izredne vremenske razmere, zaradi katerih jim stranke ne morejo zaračunati odškodnine zaradi neupravičenega zadrževanja ladij.

Na Primorskem je burja danes povzročila tudi izpad električne energije. Brez nje je popoldne bilo 11.600 odjemalcev. Zaradi težko dostopnih terenov, kjer je prišlo do izpada, bo okoli 2100 odjemalcev brez elektrike do torka. Po podatkih Elektro Primorske brez elektrike med drugim ostajajo na območju Bovca, Kobarida in Tolmina.

Razmere se umirjajo

Vremenske razmere se počasi umirjajo. Po podatkih Agencije RS za okolje bo severni veter počasi slabel in v noči na torek v glavnem ponehal. Burja na Primorskem bo ponekod še dosegala hitrost okoli 130 kilometrov na uro. Slabeti bo začela v noči na torek. Zaradi močne burje bo morje ponoči in v torek zjutraj močneje vzvalovano.

mario lisica |  14 .11. 2013 ob  12: 10
kako lahko luko luko koper priprejo ,desna rampa zaprta leva pa na pol