Zapleti že v začetku obravnave davka na nepremičnine

DZ izredno sejo nadaljuje z obravnavo predloga zakona o davku na nepremičnine. Že na samem začetku obravnave te točke pa se je zapletlo zaradi predloga opozicije, ki je zahtevala preložitev te točke. Predsednik DZ Janko Veber je predlagateljem pojasnil, da bi v primeru glasovanja o njihovi zahtevi kršil ustavo. Pred DZ medtem poteka manjši protest.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko se z obrazložitvijo predsednika DZ ni strinjal in je vztrajal, da bi s preložitvijo obravnave predloga zakona o davku na nepremičnine pridobili potreben čas za dodatno usklajevanje glede pomanjkljivosti zakona. "Rekli ste, da ta zakon ni del proračuna, torej ne bo prizadeta kompletnost proračuna. Na osnovi razgovorov lahko marsikaj popravimo, izboljšamo, da bo zakon sprejemljiv," je dodal Tanko in Vebra obtožil zlorabe interpretacije poslovnika.

Veber je izpostavil, da bi v primeru glasovanja o predlogu opozicije kršili ustavo, ki pa je nad poslovnikom DZ. "Če bi odločali o vašem predlogu, nikoli več v prihodnosti ne bo mogoče izvesti izredne seje, ki jo bi zahtevala opozicija. To je grob poseg v demokracijo. Vztrajanje pri tem glasovanju je v škodo opozicije," je še pojasnil Veber.

Prvak SLS Franc Bogovič je opozoril, da nujni postopek sprejemanja tega zakona ne omogoča dovolj časa, da bi se oblikoval tako zahteven sistemski zakon. "Temu nasprotuje veliko število ljudi. Nihče ne govori proti zakonu, a s toliko neumnostmi v tem zakonu je sprejemanje nesprejemljivo in takšne poti v parlamentu se ne sme dopustiti," je prepričan Bogovič.

Slednji je obenem predlagal 15-minutno prekinitev seje za morebiten dogovor med opozicijo in koalicijo, ki ga je Veber odobril. V času prekinitve dogovor ni bil sklenjen.

Predlog obdavčitve je že sprožil burne odzive

Predlog obdavčitve je že sprožil burne odzive, v zraku še vedno ostaja tudi grožnja večjega protesta. V času prekinitve seje se je v organizaciji podmladka SLS pred državnim zborom zbrala tudi manjša skupina protestnikov, ki je opozorila na nesprejemljivost zakona o davku na nepremičnine. Sprejelo jih je vodstvo SLS, nosili pa so nekaj plakatov in transparentov, na katerih je bilo zaslediti napise, kot na primer Družina, mladi, študentje, delavci smo proti zakonu. Odpravili so se pred mestno hišo. Ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozivajo k podpisu peticije proti zakonu.

Vlada davek na nepremičnine predlaga kot enega ukrepov za konsolidacijo javnih financ, uveden pa naj bi bil z letom 2014. Davek na nepremičnine bo nadomestil štiri dajatve: nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja, pristojbino za vzdrževanje gozdih cest ter davek na nepremičnine večje vrednosti.