Zbranih 58.000 podpisov proti nepremičninskemu davku

Pobudniki peticije proti predlogu davka na nepremičnine so pred začetkom seje DZ predsedniku DZ Janku Vebru predali zbrane podpise. Kot je pojasnil prvak SLS Franc Bogovič, so v enem tednu zbrali skoraj 58.000 podpisov. Upa, da bo ta številka streznila vlado, da bo ustavila sprejemanje zakona. Pobudniki napovedujejo ustavno presojo in proteste.

Bogovič se skupaj z ostalimi podporniki peticije zavzema za to, da se nepremičninski zakon sprejme po rednem postopku in se ga uveljavi z letom 2015. "Za leto 2014 je primerna osnova nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, v tem času pa se dogovorimo, kako bi primerno in pravično razdelili davek na nepremičnine," pravi Bogovič.

Kot ključni problem zakona je izpostavil množično vrednotenje nepremičnin, saj da je to nepravično in ustavno sporno. "Problem zakona je tudi, da gre za polnjenje proračunske luknje. Ta zakon bi moral biti enak sedanjemu nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča in ostati v pristojnosti občin," je še izpostavil.

Predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh računa, da bo vlada videla, da tudi obrtniki in podjetniki tega davka ne bodo prinesli. "Naj nam pustijo delati in naj vzpostavijo normalne pogoje za delo. Naj gre zakon po redni proceduri. Obrtniki želimo plačevati davke, a ne na tak način," je pojasnil.

Ob tem je opozoril, da če se bo nadaljeval nujni postopek omenjenega zakona, bodo nadaljevali z različnimi aktivnostmi. "Obrtniki in podjetniki zahtevajo, da nadaljujemo z vsemi aktivnosti, tudi z državno nepokorščino ali protesti. Naslednji korak pa je ustavna presoja tega zakona," je poudaril Meh.

Predsednik Društva nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije Ivan Cencelj pa je dodal, da bo davek udaril ljudi, ki že sedaj nimajo veliko.

Po predaji podpisov je pred parlamentom zaokrožilo tudi nekaj traktorjev

Eden izmed kmetov je pojasnil, da ne podpirajo trenutnega predloga davka, saj da ogroža preživetje kmetov in kmetijstva v Sloveniji. Vseeno pa je izrazil upanje, da s traktorjem ne bo več treba priti pred parlament.